Biosphere, Gus Gus ale aj Made in Slovakia. Na Moonride

Biosphere, Gus Gus ale aj Made in Slovakia. Na Moonride

Okrem GusGus či Biosphere predstaví siedmy ročník festivalu Moonride aj zaujímavú slovenskú produkciu.

Nenechajte si újsť kus mrazivo dobrej hudby. Z Islandu Gus Gus a z Nórska zahrá na košickom festivale Moonride legenda Biosphere. Geir Jenssen a-k-a Biosphere začal s hudbou už v osemdesiatych rokoch. Bol inšpirovaný najmä Brianom Enom, pod ktorého vydavateľstvom aj neskôr vydával. Od new wave sa začiatkom deväťdesiatých rokov prepracoval k žánrom, ktoré bývajú označované ako arktický ambient alebo ambient house. Jeho koncert bude pravdepodobne festivalovým vrcholom. Poznačte si do kalendára sobotu, 20. októbra o 21:00 v Premonštrátskom kostole na Hlavnej ulici v Košiciach.

 

Siedmy ročník multižánrovej akcie však zahája naši. Napríklad Prešovčan Teapot, ktorý produkuje hudbu na pomedzí dubstepu, minimal techna a kinematografického IDM, hoci v poslednom období sa do jeho produkcie postupne výrazne implementujú aj postupy z jeho bočného shitgaze projektu Obete sekty. Okrem desiatok koncertov, po boku mien ako Coldcut, Jamie Woon alebo Teebs, patrí Teapot aj k tým šťastlivcom, ktorým sa podarilo dostať na Red Bull Music Academy (Rím, 2004).

 

teapot foto-filipdrabek.jpg

 

Ďalším predstaviteľom “mladej krvi” je dvadsaťpäťročný producent a vizuálny umelec a jeden z posledných objavov slovenskej hudobnej scény - Aches pôvodom zo Sheffieldu, ktorý už nejakú dobu žije v Bratislave. Vo svojich živých vystúpeniach kombinuje atmosférickú elektroniku, zastretý vokál s melancholickými gitarovými plochmi. Na Moonride bude prezentovať svoj debutový sólový album Glass Lip, ktorý vyšiel v septembri na vinyle.

 

aches1-jandurina

 

Braňo Findrik so svojim projektom Dead Janitor spojí svoj talent s nemým argentínskym filmom Anténa. Do animovanej sci-fi snímky Estebana Sapira z roku 2007 zahrá naživo. Vo svojich temných štruktúrach nadžánrovo kombinuje vplyvy industriálnej hudby a náladových plôch a hlbokých beatov. Juraj Hubinák, vystupujúci pod prezývkou Yourai, na Moonride zahrá jeden zo svojich raritných koncertov, spájajúcich elektroniku, beatbox a a-capellu.


 

janitor2-rickhills

 

Festival Moonride dá priestor aj debutujúcim slovenským projektom. For You, Katrina je hudobná inciciatíva talentovaného fotografa Jana Durinu, ktorého tajomná, mysteriózna estetika sála aj z jeho sonickej tvorby. Krehké elektronické kompozície sú doplnené o zasnené vokály a podporené určitou až vizuálnou imagináciou. Kombinácii audio a videa sa venuje projekt Turbosampler.

 

7. ročník medzinárodného multižánrového festivalu Moonride
15. - 20. októbra 2012
Tabačka Kulturfabrik, Košice

Veronika Pulišová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame