Generácia

Vhodné pre všetkých Skryté titulky HD Európska tvorba
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

PORTRÉT – Ladislav JUROVATÝ z Bratislavy, Podunajských Biskupíc. Umelecký remeselník, výtvarník a šperkár. Syn významného predstaviteľa umeleckého drotárstva Ladislava Jurovatého st. Je vynikajúcim znalcom drotárskej technológie a neustále posúva hranice remesla z technickej i výrazovej stránky. V polovici 90. rokov 20. storočia začal ako prvý využívať kombináciu ručne tvarovaného a viazaného drôtu s plechom. Vytvára úžitkovo-dekoratívne práce, v poslednom čase sa viac venuje voľnej tvorbe. Propaguje využívanie drôtu a drotárskych prvkov v modernom interiéri a v architektúre. Ladislav Jurovatý pokračuje v tvorivom odkaze svojho otca. Aj v jeho prácach cítiť vplyv ľudového umenia, avšak svoj výtvarný výraz posúva do súčasnejšej polohy.

REPORTÁŽ –  Občianske združenie Cziffer sa v Cíferi snaží nielen o návrat k tradíciám a záchranu kultúrneho dedičstva obce, ale aj o skrášlenie svojho najbližšieho okolia. Okrem iného na počesť svojej slávnej rodáčky - výšivkárky Márie Hollóssy založilo súťaž, ktorá nesie jej meno.

AKO BYŤ  FIT   -  prečo navštíviť gastroentológa?  Slovensko má pokiaľ ide o výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka, vo svetových štatistikách smutné prvenstvo. Preto sú viac ako dôležité osveta a preventívne vyšetrenia. Pri včasnom odhalení tejto choroby je totiž liečba zvyčajne úspešná. Prečo sa u nás vyskytuje taký veľký počet ochorení na rakovinu hrubého čreva? Treba len nájsť odvahu a prísť sa dať vyšetriť,  hovorí Miloš Bubán, ktorý nabáda: „Dokážte  lásku k vlastnému životu. Že sa máte rovnako radi, ako ľúbite svoje auto, ktoré vozievate pravidelne na estékačku. Dajte ju urobiť aj sebe.“

KEĎ JE RADA NAD ZLATO  – možno aj vy ste dostali do schránky papierik s ponukou, že istá realitná spoločnosť odkúpi váš byť s tým, že v ňom môžete doživotne bývať. Ide o tzv. reverznú hypotéku, ktorá je, mimochodom, vo svete seniormi pomerne často využívaná. Ale – nejde o podvod? Ako reagovať, navyše, keď sme v situácii, že máme finančné problémy? Nemôžu seniori prísť o strechu nad hlavou? Zorientuje nás finančný poradca Maroš Ovčarik.



Archív - zvoľte dátum

Reláciu najbližšie vysielame

  • Sobota 30.03. 10:25
  • Sobota 6.04. 11:15
  • Pondelok 8.04. 09:00 Repríza
  • Sobota 13.04. 11:20