Všetko o seriáli Tajné životy II

Všetko o seriáli Tajné životy II

Jeden z najúspešnejších slovenských seriálov sa už o pár dní dočká svojho pokračovania, premiéra druhej série Tajných životov sa na obrazovke Jednotky začína v dvoch častiach za sebou v nedeľu 5. februára o 20:25.

Ako sa skončila prvá séria? Čo sa medzitým udialo v živote klientok azylového domu Druhá šanca? Budú v druhej sérii nové postavy a aké sú ich osudy? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Koniec prvej série

V závere prvej série sme uzavreli dramatické linky všetkých hlavných postáv - zamestnankýň, ako aj klientok azylového domu Druhá šanca. Eva (Zuzana Mauréry) odhalila Beátinu (Szidi Tobias) zradu s nájomnou zmluvou a sabotovanou prihláškou na Nórske fondy, čo Beátu pripravilo o všetky peniaze. Beáta tak stratila Evinu dôveru a priateľstvo.

Eva s Jurajom (Vladimír Kobielsky) vyriešili Dominikinu (Tereza Kočišová) šikanu v škole a Dominika sa zmierila so svojimi spolužiačkami. Začala znovu riadne jesť a v závere prvej série oslávi svoje narodeniny v šťastnom kruhu rodiny. Eva a Juraj chcú dať manželstvu druhú šancu a Eva je pripravená stanoviť hranice svojej práce tak, aby nebola na úkor rodiny.

Linda (Gabriela Marcinková-Mihalčínová) je rozvedená a syna Kristiána získala do svojej opatery. Martin (Ondřej Daniš) jej vybavil lacné bývanie a bývalá kolegyňa jej ponúkla miesto sestričky. Linda je na konci prvej série vo vzťahu s Martinom a chystá sa odísť z azylového domu.

Mária (Anna Šišková) sa v nemocnici zmierila so svojou odcudzenou dcérou Marikou a je pripravená postarať sa o zmrzačeného manžela Jana, ktorého zriadenec azyláku Ervín (František Kovár) zbil do bezvedomia. Ervín bol za zranenie Jana zatknutý. Táňa (Judita Hansman) sa po smrti otca nervovo zrútila a odišla z azylového domu do sekty Modré svetlo.

Napínavá druhá séria

Ústredným motívom druhej série budú aj naďalej osudy zamestnancov azylového domu Druhá šanca a jeho starých i nových klientok, ktoré sa snažia začať nový život bez násilia a utrpenia.  Každá postava si nesie svoje tajomstvá a pocity viny či neviny: Juraj sa trápi s pocitom bezmocnosti a depresie z náhlej nezamestnanosti, Dominika naďalej trpí anorexiou, nová klientka azyláku Karin (Zuzana Kanócz) sa vyrovnáva so skutočnosťou, že sa jej život obrátil naruby. Anička (Dana Pribullová) mlčí o tom, že ju muž týra a Martin v sebe dusí veľké tajomstvo, ktoré súvisí s jeho minulosťou.

Tvorcovia sa držia myšlienky, že moc násilia spočíva práve v jeho utajenosti za múrmi domovov či za etiketou spoločenských konvencií a zahaľovaní viny. Tajné životy II chcú i naďalej prostredníctvom sil¬ných emocionálnych príbehov tieto viny odhaľovať a tabuizované témy vystaviť verejnej diskusii.

Postavy v druhej sérii

EVA LUSTIGOVÁ (ZUZANA MAURÉRY)
Eva sa hrdinsky usiluje strážiť hranice medzi prácou a rodinou a čoraz väčšmi sa spolieha na novú kolegyňu. Už sa nevrhá bezhlavo do záchrany každej ženy a trávi viac času so svojou rodinou. S manželom Jurajom jej to opäť klape, no udržiavať túto rovnováhu je pre ňu ťažké, keďže ustavične pociťuje nutkanie obetovať sa. Od istého času však jej kolegyňa začne pôsobiť zmätene, klientky jej rýchlo začínajú prerastať cez hlavu. Je len otázkou času, kedy sa to celé zosype a Eva bude musieť zase prebrať väčšinu zodpovednosti na seba.

BEÁTA BLÁHOVÁ (SZIDI TOBIAS)
Beáta síce stále pracuje v azyláku, ale iba ako pomocná sociálna pracovníčka na polovičný úväzok, lebo hlavnú pracovnú náplň po nej prebrala nová posila Dagmar. Nesie na sebe vypálené znamenie zrady a vie, že všetci si v práci uvedomujú, čo vyviedla. Je zlomená, rezignovaná a zaťažená obrovským pocitom viny. Keďže z polovičného úväzku nevládze splácať obrovskú pôžičku, v úvode druhej série ju začne banka bombardovať upomienkami a pozýva si ju na konzultácie o splácaní úveru, kde ju upozornia, že jej hrozí exekúcia. Beáta a jej dcéra sa ocitajú v ťažkostiach a Beáta musí spraviť nemysliteľné – požiadať Evu, aby ju s dcérou Vandou a vnučkou dočasne ubytovala v azyláku, kým si nájdu podnájom.

LINDA FISCHEROVÁ (GABRIELA MARCINKOVÁ – MIHALČÍNOVÁ)
Linda býva vo svojom malom byte, kam sa za ňou presťahuje aj Martin. Je stále nesvoja a hoci sa zbavila zdanlivo najväčšej traumy v podobe manžela-tyrana, ustavične je v strehu. Prejavuje sa to aj v intímnom živote. Linda má pocit, že im to s Martinom nefunguje, býva neurotická. Jej bývalý manžel Alex sa pri stretnutiach s jej synom Kristiánom správa zištne a kupuje si svojho syna rozličnými hračkami. Linda je z toho frustrovaná a nevie si s touto životnou situáciou poradiť.

NOVÁ POSTAVA - KARIN JANÁKOVÁ  (ZUZANA KANÓCZ)
Farmaceutka Karin s malou dcérkou Rebekou hľadá v azylovom dome anonymitu a ochranu pred manželom Milošom. Odhalí svoje podozrenie, že Miloš sexuálne zneužíva ich 6-ročnú dcéru. Pracovníci v azylovom dome vnímajú jej situáciu veľmi empaticky a snažia sa Karin všemožne pomáhať. Miloš však všetky obvinenia popiera aj počas vyšetrovania. Aká je skutočná pravda v príbehu Karin a Miloša? Seriál v závere ponúka prekvapivé riešenie.

NOVÁ POSTAVA - ANIČKA SEDLÁROVÁ (DANA PRIBULLOVÁ)

Anička pochádza z Jura pri Bratislave, pracuje v obchode. Do Druhej šance ju pošle mladý kaplán, ktorý zistí, že je pravdepodobne týraná. Predtým sa Anička pravidelne spovedala u staršieho farára Hupku a keď mu hovorila o týraní zo strany svojho manžela, ten ju nabádal k trpezlivosti a pokore. Až mladý kaplán jej chce pomôcť a keďže je zhrozený z toho, čo mu Anička povie, neváha a koná. Je silne veriaca a aj to je dôvod, prečo s odchodom od muža tak dlho váhala – vie totiž, že rozvod by bol hriech a jej komunita na čele s konzervatívnym farárom by ju za to navždy zavrhla.

MÁRIA HORVÁTHOVÁ (ANNA ŠIŠKOVÁ)

Mária je čiastočne zotavená zo svojich zranení spôsobených Janovou bitkou a býva opäť vo svojom dome. Jano sa zo svojich zranení vystrábil iba čiastočne – ukázalo sa, že mu praskla cieva v mozgu a následné krvácanie ho ochromilo na polovici tela. Mária sa o neho doma intenzívne stará, ale on na jej láskavú opateru reaguje iba nevraživosťou, ba dokonca odmieta spolupracovať – neschopnosť pohybu a abstinenčné syndrómy zlomili jeho psychiku a upadá do depresie a letargie. Ak sa mu podarí niečo povedať, tak sú to len nadávky na Máriinu adresu, ale tá to ako vždy ignoruje a klame samú seba. Sem-tam jej príde pomôcť dcéra Marika – ale to len preto, aby to Márii uľahčila. Stále nechápe, ako môže jej matka milovať muža, ktorý ju takmer zabil. Marika k otcovi cíti len nenávisť a medzi ňou a Máriou vznikajú konflikty.

NOVÁ POSTAVA - SVETLANA KUBÍKOVÁ (JUDIT BÁRDOS)

Nová klientka v azylovom dome. Má dve malé deti, ktoré ľúbi, ale nevie sa o ne postarať. Má ľahkú mentálnu diagnózu, ktorá spôsobuje, že nie je úplne spôsobilá plniť si svoje materinské povinnosti. Muž ju bil a ona ho opustila. Jej rodičia sú chudobní pracujúci dôchodcovia a neboli schopní svoju dcéru a vnúčatá zabezpečiť. Svetlana je posadnutá svojím novým frajerom Heňom, ktorého stretla na internete. V azyláku mu perie, varí a jej dve deti kvôli tomu často zostávajú bez večere, neumyté a zamknuté v izbe.

MARTIN KRIŽAN (ONDŘEJ DANIŠ)
Martin sa ďalej venuje vychovávateľstvu v azylovom dome a streetworkingu. V druhej sérii zistíme, prečo je Martin „dobrou dušou ulice“ a že aj on má svoj tajný život, o ktorom nikomu nepovedal. Kedysi mal totiž problémy s drogami, ale dostal sa z toho a je čistý. A práve on je dobrým príkladom toho, že keď človek urobí krok neprávnym smerom, neznamená to, že na tej ceste musí zotrvať. Martin chce toto posolstvo odovzdávať aj iným, preto vedel v prvej sérii pochopiť drogovo závislú klientku Emu a pomáhal jej najlepšie, ako sa v danej situácií dalo.

ALEX FISCHER (PETER KOČIŠ)
Lindin dobre situovaný exmanžel, ktorý prehral súd o syna. S novou právničkou začne kuť plány, ako rozpútať nový boj o dieťa. Mať za právničku ženu je v tomto prípade pre neho výhodnejšie, pretože sa vie vžiť do ženskej psychiky a lepšie ju pochopiť. Alex tak náhle získa šancu zaútočiť na Lindu agresívnejšie. Je odhodlaný získať Kristiána späť do svojej opatery, alebo minimálne do striedavej starostlivosti a je ochotný pre to urobiť čokoľvek. Zmení svoje správanie ku Kristiánovi, začne si ho kupovať darmi a „láskou“ a bývalej manželke Linde vyhlási otvorenú vojnu.

JURAJ LUSTIG (VLADIMÍR KOBIELSKY)