Príbeh hrdinu z Iwo Jima Michaela Stranka v novom dokumente RTVS

Príbeh hrdinu z Iwo Jima Michaela Stranka v novom dokumente RTVS

Hovorí vám niečo meno Michael Strank ? Vedeli ste o tom, že jeden zo šestice vojakov na slávnej fotke bol slovenského pôvodu?

Po niekoľkodňových krvavých bojoch s Japoncami  vztýčili šiesti vojaci americkej námornej pechoty 23. februára 1945 zástavu na ostrove Iwo Jima . Touto úlohou bol poverený seržant Michael Strank, pôvodom zo Slovenska.


Vďaka expresívnej fotografii Joa Rosenthala sa vojaci dvíhajúci vlajku stali slávnymi a uctievanými hrdinami. Strankovi však osud nedoprial, aby sa slávy dožil. O niekoľko dní neskôr zahynul po zásahu črepinou z delostreleckého granátu priamo do srdca . Strank sa snažil chrániť svoju čatu aj počas bojov na ostrove Iwo Jima, kde boli pod neustálou paľbou guľometov a ťažkých zbraní. Bolo len otázkou času, kedy priletí osudná črepina. Zasiahla ho v okamihu, keď hľadal únikovú cestu z obkľúčenia a nikto ho už nedokázal zachrániť. Mal 25 rokov.


Slávna foto z ostrova Iwo jima sa stala symbolom bojov v Pacifiku počas 2. svetovej vojny

Neďaleko Arlingtonského národného cintorína vo Washingtone stojí pamätník americkej národnej pechoty. Každý rok k nemu prichádzajú ľudia z celej krajiny, aby si počas spomienkovej slávnosti uctili pamiatku vojakov, ktorí padli pri obrane Spojených štátov.
Patrí k ním aj Michal Strank. Pre Američanov je stelesnením pravého bojovníka, ktorý obetoval svoj život pre tie najušľachtilejšie hodnoty - slobodu a nezávislosť. Cítia k nemu rešpekt, hoci nevedia, čím všetkým musel prejsť počas svojho krátkeho života. Jeho osobnosť zostáva  naďalej zahalená tajomstvom.

Michal Strank sa narodil 10. novembra 1919 v rusínskej dedine Jarabina v gréckokatolíckej rodine, ktorú bieda vyhnala za prácou do Ameriky. Jeho otec Vasiľ drel v uhoľných baniach, aby mohol uživiť ženu a päť detí.