RTVS prináša historický seriál Boj o ťažkú vodu

RTVS prináša historický seriál Boj o ťažkú vodu

RTVS na vaše obrazovky prináša ďalší strhujúci seriál.  Ide o epickú rekonštrukciu jednej z najvýraznejších sabotérskych akcií v dejinách druhej svetovej vojny. Nórsky šesťdielny seriál Boj o ťažkú vodu (známy aj ako Kampen om Tungtvannet, Heavy Water War alebo The Saboteurs) odvysiela RTVS každú nedeľu o 20:10 v dvoch častiach za sebou na Dvojke.

HWW_Ep4_19.jpg

Ťažká voda vznikala ako vedľajší produkt pri výrobe hnojív v nórskej hydrovodnej továrni Vemork, pri meste Rjukan. Tá však tvorila základnú esenciu, z ktorej bolo možné vyrobiť atómovú bombu. Preto počas Druhej svetovej vojny Vemorkskú továreň obsadili vojská Wehrmachtu, aby v nej produkovali Deutérium, teda ťažkú vodu za účelom výroby tejto ničivej zbrane. Do ich vojnového plánu Nemci zainteresovali aj nemeckého vedca, teoretického fyzika, Wernera Heisenberga, laureáta Nobelovej ceny.

HWW_Ep1_03.jpg

Nórsky vedec, jadrový fyzik Leif Tronstad, ktorý sám vo Vemorku toto zariadenie vybudoval, po obsadení Nórska Nemcami utiekol do Anglicka. Tam sa stal kľúčovým členom v protinacistickom odboji. Keďže reálne vedel o akú hrozbu ide, zhromaždil skupinu Nórov, ktorí prešli tvrdým výcvikom. Tí nasadili svoje životy a boli vysadení v chladnom, náročnom horskom prostredí ich rodiska, kde sa továreň nachádzala, aby naplnili svoju misiu a pokúsili sa sabotovať Hitlerove atómové ambície.

HWW_Ep4_03.jpg

Boj o ťažkú vodu je výborne spracovaný škandinávsky historický seriál po výpravnej stránke, s vysoko kvalitnou kamerou a hereckými výkonmi. Mapuje veľmi presne dané historické udalosti a preto poteší aj náročného diváka i znalca 2. svetovej vojny.  Je to ďalší severský seriál, ktorý nemožno vynechať. Zaujímavosťou je, že seriál sa okrem Nórska nakrúcal aj u našich susedov, v Českej republike.
HWW_Ep5_01.jpg

Miniséria získala niekoľko ocenení, medzi nimi v roku 2016 napríklad aj cenu Prix Italia, za najlepší dramatický seriál. Bol ocenený aj na Medzinárodnom festivale v Biarritz a získal šesť hlavných cien na Golden Screen v Nórsku.

HWW_Ep4_06.jpg

Seriál vysielame od 28. mája v dvoch častiach za sebou, každú nedeľu o 20:10 na Dvojke.



 

Živé vysielanie ??:??

Televízia