RTVS spolupracuje na ďalšom svetovom filmovom projekte

RTVS spolupracuje na ďalšom svetovom filmovom projekte

Pod taktovkou režiséra Václava Marhoula sa v štúdiu MD4 v Mlynskej doline nakrúcajú dôležité scény z pripravovaného filmu Pomaľované vtáča s hviezdnym obsadením. Snímka bude po realizačnej stránke v mnohých ohľadoch výnimočným filmom, čo dokazuje nielen odhadovaných 105 nakrúcacích dní, ale aj rozhodnutie nakrútiť ho čiernobielo, vo formáte Cinemascope a na 35 mm negatív.


Foto: Anton Faraonov pre spol. PubRes

Ambiciózny plán režiséra, scenáristu a producenta Václava Marhoula preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča sa po mnohých rokov príprav začal realizovať. Hlavnú úlohu stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova. Ponuku hrať vo filme už prijali Stellan Skarsgård (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!) a Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0),  ktorý momentálne v Mlynskej doline aj nakrúca. Písomne už potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme americký herec Harvey Keitel. 

Pomaľované vtáča je hlboko dramatický príbeh o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Hoci literárna predloha spôsobuje od svojho prvého vydania v roku 1965 silné kontroverzie, získala svetový ohlas a mnoho prestížnych literárnych cien. Ide o prvý román autora románov Bol som pri tom a Pinball - jedného z najvýznamnejších a najvýraznejších spisovateľov minulého storočia Jerzyho Kosińského.


Foto: Anton Faraonov pre spol. PubRes

„Román Pomaľované vtáča ma - rovnako ako milióny čitateľov po celom svete - hlboko zasiahol a po dokončení svojho predchádzajúceho filmu Tobruk v roku 2008 som sa rozhodol, že spravím všetko pre to, aby som k predlohe získal filmové práva. Napokon sa mi to podarilo" zaspomínal na začiatok náročného projektu Václav Marhoul.

O Marhoulovom zámere sfilmovať slávnu knihu vedel dlho iba právnik, ktorý s držiteľmi práv rokoval. Prvá oficiálna informácia bola zverejnená až vo chvíli, kedy sa po mnohých peripetiách podarilo v roku 2010 licenciu podpísať. Nasledovalo trojročné martýrium písania postupne sedemnástich verzii scenára v spolupráci s ôsmimi dramaturgami. „Boli chvíle, kedy ma prepadol pocit, že to nedokážem, že som si naložil viac ako unesiem," priznal Václav Marhoul v jednom z rozhovorov. Kľúčový impluz, potvrdenie kvality scenáristickej predlohy a motiváciu do ďalšej práce prinieslo Zvláštne uznanie poroty scenáristickej súťaže ScripTeast na festivale v Cannes 2013. Vrámci príprav filmu, ktorá nasledovala, precestoval Václav Marhoul približne osem tisíc kilometrov po Poľsku, Ukrajine, Česku a Slovensku s cieľom nájsť vhodné lokácie. Vôbec najťažšie na celej príprave však bolo zabezpečenie financií na pokrytie rozpočtu filmu, ktorý predstavuje zhruba 5,8 milióna eur.


Foto: Anton Faraonov pre spol. PubRes

Sme veľmi radi, že do projektu potvrdila svoj vstup RTVS. Vo verejnoprávnej televízii považujú projekt za kvalitne pripravený a najmä - rovnako ako my - za dôležitý." uvádza slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková. „Film má výnimočné herecké obsadenie. Marhoulov zámer získať takto prestížnych hercov nie je v prípade Pomaľovaného vtáčaťa samoúčelný. Okrem skutočnosti, že príbeh svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené „epizódy", ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť „až na dreň drsný" ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože - žiaľ - látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali."

Pomaľované vtáča je tretím dlhometrážnym filmom, pod ktorým je Václav Marhoul (1960, Praha) podpísaný ako scenárista, producent a režisér. Predchádzajúce filmy Mazaný Filip (2003) a predovšetkým Tobruk (2008) získali celý rad domácich i medzinárodných ocenení vrátane Českých levov. Produkčne sa podieľal na filmoch Pražská pětka (1989) a Kouř (1990), ako producent na filme Postel (1998). Václav Marhoul je absolventom FAMU, odbor produkcie, postupne pracoval pre Českú televíziu, Krátky film, vo Filmovom štúdiu AB Barrandov začínal ako asistent produkcie, aby sa nakoniec stal v rokoch 1990 -1997 jeho generálnym riaditeľom. V roku 1997 založil vlastnú producentskú spoločnosť Silver Screen s.r.o.

Slovenským producentom filmu je PubRes (napr. Učiteľka, vlna vs. breh), koproducentom filmu je Rozhlas a televízia Slovenska. Výrobu filmu zastrešuje česká spoločnosť Silver Screen, českými korpoducentmi sú Česká televízia, Eduard Kučera, Vladimír Mařík a Karel Kraus (Certicon), ukrajinským koproducentom Directory Films, poľským Film Produkcja.

Text: Ľubica Orechovská (PubRes)

Foto: Anton Faraonov pre spol. PubRes

Živé vysielanie ??:??

Televízia