Prichádza Mária Terézia

Prichádza Mária Terézia

Dvojdielna historická epopeja Mária Terézia vznikla ako unikátny koprodukčný projekt štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF a maďarskej MTVA - k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie.

Mária Terézia patrí doposiaľ k najrozsiahlejšej koprodukcii RTVS. Prípravy projektu trvali viac ako dva roky, posledná klapka padla v júni tohto roku po 46 filmovacích dňoch. RTVS vstúpila do tejto koprodukcie s celkovým vkladom takmer milión eur. V tejto hodnote je priamy finančný vklad RTVS a vecný vklad vo forme poskytnutia priestorov na uskladnenie kostýmov, maskovanie hercov a komparzu počas nakrúcania v Bratislave, pôžička kostýmov a parochní.

Produkčne snímku zastrešujú spoločnosti Beta Film, MR Film a Maya Productions.

Hlavné scény filmu sa odohrávajú na zámku Kroměříž, Valtice a v ich záhradách. Svadba Márie Terézie v krásnom pražskom kostole sv. Tomáša a interiéry sídla Evžena Savojského vo Velkopřevorském paláci Maltézskych rytierov. Korunovácia Márie Terézie bola natočená v bratislavskom Dóme sv. Martina.

Príchod Márie Terézie so sprievodom do Bratislavy a jej korunovácia za Uhorskú kráľovnú, bola jedna z najvýpravnejších scén celého filmu. Nakrúcanie v Dóme sv. Martina a okolí realizoval 200 členný medzinárodný štáb, zúčastnilo sa ho 220 komparzistov v dobovom oblečení s parochňami, ktorých obliekalo 13 kostymérok a pripravovalo 24 umeleckých maskérov z Bratislavy, Brna a Prahy.

Dej filmu sa odvíja od dvoch zásadných okamžikov v živote mladej panovníčky - jednak príbeh detskej lásky a neskoršie manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským, jednak nástup na trón a získanie uhorskej koruny. Osudy cisárovnej, ktorá vládla viac ako 40 rokov sú ukázané hlavne na vzťahoch vo vnútri habsburskej rodiny - s matkou, sestrou a otcom - a s blízkymi spojencami panovníčky, akými boli Evžen Savojský, Filip Jozef Kinský alebo Bedřich Harrach. Zachytené sú, samozrejme, aj vzťahy s jej najsilnejšími domácimi odporcami - popredným uhorským rodom Esterházy - ktorý si na koniec nášho príbehu dokázala nielen obratnými politickými ťahmi, ale i svojím ženským šarmom podmaniť. Prvý diel sa zameriava predovšetkým na šok, ktorý konzervatívnemu dvoru mladá Mária spôsobila svojím rozhodnutím vydať sa z lásky a na ťažkosti, ktoré nastali po tom, ako sa ukázalo, že sa Mária kvôli absencii cisárskeho syna bude musieť stať následníčkou trónu. Druhý diel začína prevzatím trónu a pokračuje vypuknutím vojny o rakúske dedičstvo, ktoré Máriu donúti spojiť sa s významným uhorským rodom Esterházy, kedy pre záchranu ríše musí skoro obetovať svoje manželstvo s milovaným Františkom.

Herecké obsadenie

V hlavnej úlohe sa objaví rakúska herečka Marie Luise Stockinger, Františka Štefana Lotrinského si zahrá Vojtěch Kotek a réžie sa ujme Robert Dornhelm, ktorý má na svojom konte nomináciu na Oscara či spoluprácu so Stevenom Spielbergom. Zo slovenských hercov vo filme hrajú napríklad Táňa Pauhofová, Alexander Bárta, Zuzana Mauréry, Milan Ondrík, Rebeka Poláková, ale aj Petra Polnišová.

V slovenskom znení bude Máriu Teréziu dabovať herečka Petra Vajdová.

Prvú časť dvojdielnej minisérie uvedie RTVS na Jednotke 25. decembra, druhú časť 26. decembra - obe o 20.30.

Galéria

MARIA THERESIA_CUDLIN_20170503-DSC_9489_.jpg MARIA THERESIA_CUDLIN_20170502-DSC_8994_.jpg Marie Terezie_Vrabelov_20170517__DSC0103.jpg MARIA THERESIA_CUDLIN_20170503-DSC_9483_.jpg MARIA THERESIA_CUDLIN_20170421-DSC_8216_.jpg Marie Terezie_Vrabelov_20170612__DSC7394.jpg Marie Terezie_Vrabelov_20170620__DSC8146.jpg Marie Terezie_Vrabelov_20170620__DSC8386.jpg Marie Terezie_Vrabelov_20170622__DSC8834.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia