Inšpektor Max - Kriminálny seriál v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom

Inšpektor Max - Kriminálny seriál v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom

Kto je Inšpektor Max?

Inšpektor Max je slovenský kriminalista, ktorý sa pred rokmi odsťahoval do Čiech. Od toho času žije v Prahe a pracuje na pražskej kriminálke. Kriminálne prípady nepoznajú hranice, a tak sa Max mnohokrát dostáva na Slovensko, kde sa musí vyrovnať so svojou vlastnou minulosťou. Zoltán Max je nezmieriteľný rebel a anarchista v úlohe kriminalistu. Neznáša autority a spoločenské pravidlá, nedokáže sa zmieriť so spoločenským systémom, v ktorom musí žiť, s rozkladom demokracie a apatiou voči vláde oligarchov, ktorí majú korene ešte v predchádzajúcom režime. Avšak aj ironický starnúci rebel a sukničkár Max, osamotený vo svojich životných postojoch aj v súkromí, dostáva od života šancu na zmenu. Smrť milenky, ktorú nepriamo zavinil, má nečakanú dohru. Max sa po rokoch stretáva so svojou dcérou, ktorú nikdy nepoznal a nemal možnosť vychovávať. Život mu znova ponúka možnosť, aby sa z cynického rebela stal dospelý chlap...

Vo siedmej časti krimiseriálu s názvom Trpké víťazstvo vyrieši už v nedeľu 11. marca inšpektor Max prenasleduje mafiánskeho bossa aj za cenu osobnej drámy. 

O seriáli

Postava inšpektora bola písaná priamo na telo slovenského herca Juraja Kukuru. Profil hlavného hrdinu – extravagantného no charizmatického človeka s noblesou, ktorý sa vie pohybovať na najvyšších miestach, ale aj na okraji spoločnosti, oplýva iróniou, sarkazmom a nadhľadom, ale ktorý si v krízových momentoch dokáže ísť tvrdo za svojím, dokonale zosobňuje osobnosť Juraja Kukuru.

„Zoltán Max je človek, ktorý pomáha ľuďom, ktorí sa vo svojom živote dostanú do krízovej situácie. Je to obyčajný chlap, so svojimi chybami i neuskutočnenými snami. Na druhej strane má ale silné sociálne cítenie a ľudské nešťastie sa ho hlboko dotýka. Ide mu hlavne o spravodlivosť, aj keď to občas prináša problémy...“ hovorí ma margo svojej postavy Juraj Kukura.  

11-dielny televízny seriál Inšpektor Max reflektuje stav spoločnosti, mapuje chronické problémy ako sú korupcia, kriminalita, bezzubá justícia a každodenné negatívne spoločenské javy, ktoré prinášajú napätie a vyhrotené situácie. Každá epizóda seriálu ponúka uzavretý kriminálny príbeh, no zároveň sú všetky spojené hlavnou kriminálnou linkou.

„Ambíciou kriminálneho seriálu Inšpektor Max je ponúknuť divákovi atraktívne spracované príbehy s kriminálnymi zápletkami a spoločensko-kritickými témami, ktoré nebudú len mechanickým vyšetrovaním. Zámerom bolo postaviť fiktívny svet postáv v existenčných situáciách, s ktorými bude mať divák chuť sledovať ich tragikomické peripetie. Hlavným odlíšením od iných kriminálnych seriálov je charakterový humor a univerzálne príbehy priateľstva, lásky a zrady v časoch, keď demokracii dochádza dych.“... hovorí o seriáli scenárista Rasťo Boroš.

Žáner klasického kriminálneho seriálu je v Inšpektorovi Maxovi odľahčený netradičnými prvkami, humornou hyperbolou, vtipnými a sarkastickými dialógmi, bláznivými situáciami a viac ako nevšedným správaním hlavného hrdinu, čím ho posúvajú bližšie k publiku. 

„V záplave televíznych kriminálnych seriálov, v ktorých sú hrdinami celé vyšetrovacie tímy kriminalistov, Inšpektor Max ponúka iného policajného vyšetrovateľa. Trochu kovboja, trochu donchuana, ktorého najsilnejšou zbraňou nie je služobná pištoľ, ale schopnosť s vtipom a nadhľadom odhaliť a usvedčiť páchateľa. Chlapíka akoby z iného  sveta, ktorý nestojí o kariérny postup, uznáva hodnoty, ale pokojne poruší interné pravidlá ak mu stoja v ceste za odhalením zločinu, nech sú jeho nositeľmi akokoľvek vysoko postavené osoby...“ hovorí dramaturgička RTVS Dana Garguľáková.

MAX_SK_Logo2.jpg

foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia