SRo pripravil koncert k okrúhlym narodeninám Pavla Zelenaya

SRo pripravil koncert k okrúhlym narodeninám Pavla Zelenaya

Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu sa v stredu (18.4.) zaplnilo do posledného miesta. Pri príležitosti deväťdesiatych narodenín Pavla Zelenaya zorganizoval Slovenský rozhlas koncert S úsmevom sa dívam na svet.

O vynikajúcu atmosféru sa postarali známi slovenskí interpreti, ktorí odohrali niektoré z jeho veľkých hitov – S úsmevom, Pár nôt, Ruže pre mamu, Šálka z porcelánu, Nostalgia, Pod štítmi Skalistých hôr. Na pódiu sa vystriedali Peter Lipa, Marián Čekovský, Jana Kocianová, Dušan Grúň, Samo Tomeček, Anita Soul a Berco Balogh, Marcela Laiferová či Adriena Bartošová.

DSC_0254.jpg

Okrem svojej hudobnej a publikačnej činnosti je Pavol Zelenay neodmysliteľne spätý aj s rozhlasom. Od roku 1967 bol vedúcim Redakcie zábavnej hudby (neskôr Redakcia populárnej hudby) Československého rozhlasu v Bratislave. Z funkcie ho v roku 1984 odvolali z politických dôvodov, v redakcii však zostal pracovať až do odchodu do dôchodku v roku 1990.
DSC_0242.JPG
„Keď príde Pavol Zelenay do obrátenej pyramídy, tak v nej vždy zasvieti slnko, aj keď vonku prší alebo sneží,“ povedal počas koncertu generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Pavol Zelenay je autorom mnohých inštrumentálnych a vokálnych skladieb populárnej hudby, swingu a vyššieho populáru. Napísal viacero scénických a filmových hudieb, niekoľko šansónov i skladieb pre dychovú hudbu. Venoval sa aj teoretickej a publikačnej činnosti. Spolu so skladateľom Jánom Siváčkom sa zaslúžil o vznik Medzinárodného festivalu tanečnej piesne Bratislavská lýra. V roku 1974 ju vyhral s piesňou Zem pamätá v podaní Karola Duchoňa a v roku 1976 s piesňou Pár nôt, ktorú spievala Jana Kocianová.

DSC_0248.jpg

Rádio Regina odvysiela záznam koncertu 1. mája o 22:30.

Foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Televízia