Doktor Martin - Erotománia (14. časť)

Doktor Martin - Erotománia (14. časť)

Erotománia (14. časť vysielame v nedeľu 29. 11. o 20.25 na Jednotke)

Do Protějova prichádza Josef Krejsa, aby našiel ženu menom Bára Pečková. U Martina ani ďalších miestnych obyvateľov však nepochodí. Architektovi Danovi prevrátilo blízke stretnutie so smrťou život a uvedomil si, ako veľmi mu záleží na vzťahu s Lídou. Chce, aby sa k nemu Lída nasťahovala. Tá ale váha, nie je si istá, či sa chce takto viazať. Martin vidí Dana a Lídu, ako spolu hovoria o budúcnosti, a s ťažkosťami skrýva žiarlivosť.

Zato svadba policajta Topinku s Juliou je už na spadnutie a Tomáš robí posledné prípravy na spoločný život, vrátane lekárskej prehliadky, ktorá však prinesie určité znepokojujúce zistenia. Obzvlášť potom, čo Julie prizná, že je tehotná. Martin skontroluje výsledky ešte raz a zistí, že Topinka má problém. Julie medzitým doktorovi povie, že by nepríjemnú pravdu rada pred Tomášom utajila. Martin sa ale  za takýchto okolností odmieta o Juliu ďalej starať.

Lekárnička Sandra už roky nosí chirurgický golier, aby sa jej uľavilo od bolesti krčnej chrbtice. Doktor nalieha, aby sa goliera zbavila, domnieva sa, že ho magistra v skutočnosti nepotrebuje. Sandra sa ale bojí, že bez goliera bude mať väčšie bolesti. Dokonca zvažuje, že si vypomôže zásobami liekov proti bolesti zo svojej lekárne. Lekárnička Sandra si nakoniec na odporúčanie svoj krčný golier dáva dole. Bolesť je však neznesiteľná a vzápätí sa ukáže skutočná príčina jej ťažkostí.

Krejza v krčme osloví Lídu, ktorá sa práve chystala oznámiť Danovi svoje rozhodnutie o ich ďalšom vzťahu. Ukáže sa, že hľadaná žena na fotografii používa rôzne mená a menila aj svoj vzhľad. Má dokonca záznam v trestnom registri. Lída s Martinom si uvedomia, že ženu na fotografiu poznajú. Lenže pravda bude pre niektorých veľmi bolestivá.

Viac o seriáli

V Doktorovi Martinovi sa stretla celá plejáda českých a slovenských hviezd – v seriáli sa objavia Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štepánková, Tomáš Měcháček, Gabriela Marcinková, Václav Kopta, Lukáš Latinák, Milan Kňažko, Emília Vášáryová a ďalší.

Doktor Martin Elinger (Miroslav Donutil) ukončí úspešnú kariéru chirurga v hlavnom meste a nastúpi ako praktický lekár v malebnom beskydskom mestečku Protějov. Je síce stále skvelý doktor, ktorý zvláda vyriešiť aj zložité lekárske prípady, ale chýba mu jedna vec – schopnosť komunikovať s ľuďmi. Ako chirurg, ktorý trávi väčšinu času na operačnej sále, túto vlastnosť nikdy nepotreboval, no v Protějove, kde sa všetci obyvatelia dobre poznajú, sa bez nej veru nezaobíde.

RTVS-DoktorMartin-WS-700x394px.jpg

Miroslav Donutil ako doktor Erlinger opúšťa veľkomesto a začína ordinovať v malom mestečku v Beskydoch. Foto: ČT/David Raub

Strohý, racionálny a v komunikácii veľmi svojrázny a často tiež ironický doktor sa tak miestnym obyvateľom javí ako arogantný prisťahovalec z veľkého mesta. Stret svojráznej Martinovej povahy s podhorským spôsobom života začne hneď spôsobovať celý rad nečakaných a úsmevných situácií. Práca obvoďáka v beskydskej obci je tak pre doktora Elingera väčšou výzvou, než na začiatku čakal.



Pacienti, s akými sa ešte nestretol, či nevídane drzá zdravotná sestra Irena (Gabriela Marcinková), ktorú Erlinger zdedí aj s ordináciou, sa len ťažko zmierujú s uzavretým a uštipačným Pražákom. Nakoniec si Elinger získava rešpekt ako akčný a zodpovedný profesionál, ktorý rázne rieši všetky zdravotné pohromy, ktoré obyvateľov Protějova postihnú, takže aj napriek mnohým konfliktom a nedorozumeniam predsa len k sebe všetci postupne nájdu cestu.


V úlohe sestričky sa predstaví slovenská herečka Gabriela Marcinková. Foto: ČT

Seriál Doktor Martin je voľnou adaptáciou pôvodného formátu Doc Martin britskej televízie ITV, ktorá ho s veľkým úspechom vysiela už od r. 2004. Bol adaptovaný aj vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku, Holandsku či Grécku. V každej medzinárodnej verzii sa role hlavného hrdinu chopil známy a rešpektovaný herec (Martin Clunes, Thierry Lhermitte, Gonzalo de Castro, Alex Milberg, Thom Hoffman, Yannis Bezos)

. Knazko 2.jpg

 

V seráli uvidiíte aj Lukáša Latináka, Milana Kňažka či Petru Polnišovú. Foto: ČT

V každej epizóde tohto šesťnásťdielneho seriálu sa doktor Elinger stretáva s jedným lekárskym prípadom, zvyká si na nový životný štýl v malom podhorskom mestečku a je vystavený každodenným stretom s miestnymi obyvateľmi. Lekárska zápletka je vyrozprávaná ako napínavý, niekedy takmer detektívny prípad, ktorý Elinger vyrieši vďaka svojim nadpriemerným schopnostiam a inteligencii. Pri riešení všetkých problémov – zdravotným i vzťahových – sa strohý a napohľad arogantný doktor vždy nakoniec ukáže ako človek s dobrým srdcom a silným zmyslom pre morálku. Nie vždy to však ostatní hrdinovia príbehu spoznajú – na rozdiel od diváka, pre ktorého doktor Elinger vždy zostáva sympatickou a okúzľujúcou postavou. Miroslav Donutil má za sebou množstvo krásnych rolí, no myslím si, že jeho doktor Elinger bude rolou, v ktorej si ho budú všetci diváci v Čechách aj na Slovensku pamätať.

Seriál pre Českú televíziu vyrába spoločnosť Bionaut a vznikol v koprodukcii s RTVS a tiež v spolupráci s producentkou Zuzanou Mistríkovou zo spoločnosti PubRes.

(Zdroj: Oficiálny press kit Doktor Martin)

Doktor Martin

réžia | Petr Zahrádka
hlavní scenáristi | Štefan Titka, Ondřej Provazník
scenár | Štefan Titka, Tomáš Končinský, Tereza Dusová, Milada Mašinová, Petr Siska, Paula Sisková
kamera | Miroslav Holman
dramaturgia | Martin Novosad
producent Bionaut | Vratislav Šlajer
kreatívna producentka | Kateřina Ondřejková
hrajú | Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štepánková, Norbert Lichý, Tomáš Měcháček, Gabriela  Marcinková, Robert Mikluš, Václav Kopta, Milena Steinmasslová, Tereza Vilišová, Lukáš Latinák, Milan Kňažko, Emília Vášáryová, Vanda Hybnerová, Jan Kačer, Věra Křesadlová a ďalší
Info o seriáli | www.ceskatelevize.cz/porady/10789384002-doktor-martin    
TV premiéra | Nedeľa 30. augusta o 20.20 na Jednotke

Vyrobené na základe formátu Doc Martin spoločnosti Buffalo Pictures. Formát distribuuje DRG.


Galéria

Knazko 1.jpg Marcinkova 2.jpg Vasaryova.jpg Doktor Martin_Raub_20150619_DSC7799.jpg Knazko 2.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia