Ožiarené potraviny

Nevhodné do 12 rokov Skryté titulky Audio komentár HD Európska tvorba
Dokument, investigatívny
Čo je to - ožarovanie potravín? Túto metódu, niekedy označovanú aj ako "ionizovaná radiácia", vyvinula pôvodne americká armáda v priebehu Kórejskej vojny v 50-tych rokoch 20.storočia. Vojaci potrebovali konzervované potraviny, ktoré nebudú ohrozovať parazity. Neskôr takto upravovali potraviny aj pre astronautov vo vesmíre - až si túto metódu osvojil potravinársky priemysel. Dnes sa ožarujú potraviny od Brazílie až po Európu. Ale sú si konzumenti vedomí toho, čo sa deje s ich stravou predtým, ako sa im ocitne na tanieri? Tvorcovia dokumentu sa vybrali na cestu od Francúzska až po Spojené štáty, aby zistili niečo viac, ako doteraz vieme, o praktikách potravinárskeho priemyslu pri konzervovaní potravín radiáciou...