Dedičstvo otcov

Vhodné pre všetkých Skryté titulky HD Európska tvorba
Dokumentárny film o snahe dobrovoľníkov - členov "Rádu sv. Kláry" zachrániť ruiny Kostolíka sv. Kozmu a Damiána v obci Sedliacka Dubová na Orave.
Dubova Colonorum – je projekt, ktorý sa snaží formou mládežníckych táborov zachrániť zrúcaniny kostolíka sv. Kozmu a Damiána pred ich ďalším pustnutím a pôsobením zubu času. Záchranu organizuje ZKSM – Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže v spolupráci s o.z. Dubova Colonorum a obcou Sedliacka Dubová. Kostolík sv. Kozmu a Damiána – sa nachádza na Orave nad obcou Sedliacka Dubová (odtiaľ aj názov projektu Dubova Colonorum – je to názov tohto miesta v prvej písomnej zmienke). Miesto má bohatú minulosť, dejiny osídlenia siahajú až do praveku, z 2. až 3. storočia pred našim letopočtom sa tu zachovalo praveké sídlisko Halštatskej kultúry. Prvý kostol na tomto mieste sa spomína v roku 1397 a bol drevený. Výstavba terajšieho kostola prešla mnohými fázami od gotickej, cez renesančnú (1642) až po barokovú, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1736 – 1754. No s postupným presídlením dediny Sedliacka Dubová z lokality zvanej Žiar nižšie do doliny k rieke Orava začal kostol strácať svoj význam. Jeho trvanie končí v roku 1880, kedy obyvatelia dobudovali nový kostol priamo v obci. Zo starého kostola bola strhnutá strecha, začal pustnúť a čas tu zanechal svoje stopy. Dnes tu môžeme vidieť dobre zachované zrúcaniny veže i celej lode kostola a okolo celého areálu murovanú ochrannú hradbu s dvoma vstupnými bránami. V južnej stene sa nachádzajú zvyšky múrov dvoch kaplniek a v poloblúkovitej línii severozápadnej hradby sú dobre zachované zvyšky kostnice. Každý, kto sa ocitne v týchto zrúcaninách, je očarený ich majestátnosťou, krásou a zvláštnou magickou atmosférou vyžarujúcou z tohto miesta.
Dokumentárny film o snahe dobrovoľníkov - členov "Rádu sv. Kataríny" - zachrániť ruiny starobylého Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej neďaleko Dechtíc pred ďalším pustnutím a rúcaním a oprášiť jeho búrlivú a zaujímavú históriu.