Slovensko chutí

Vhodné pre všetkých Európska tvorba
Publicistická zábavná relácia, v ktorej vďaka Silvii Pilkovej objavujeme tradičné jedlá z rôznych regiónov Slovenska a zároveň sa im pokúsime dať ľahšiu, modernú podobu zásluhou nášho excelentného šéfkuchára Michala Šišku.
Slovensko chutí je relácia, v ktorej sa tradičné recepty rôznych regiónov Slovenska premieňajú do ľahšej, modernejšej podoby, aby sa tak dostali aj na stoly našich divákov a reštaurácií. Ak aj vy milujete krémeše, tak si určite nenechajte ujsť ani dnes "Slovensko chutí". Silvia s pani Máriou nám napečú tradičný medový krémeš, ktorý je pôvodom z Maďarska. Domáce cesto, puding, šľahačka, hotová pochúťka. A čo vymyslí Michal? Určite to nebude tradičný krémeš, ale nový, moderný a veríme, že aj niečím výnimočný šutemín. Stáli účinkujúci: Silvia Pilková - autorka šiestich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka Mišo Šiška - mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera, otvoril po celom svete štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie aby si napokon v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas Mária Tomovičová - je gazdinka, ktorá pochádza z Veľkých Úľan a je v poradí štrnástou kuchárkou v našej relácií, ktorá nás prekvapí sladkou dobrotou. Ladislav Škuril – prevádzkar reštaurácie „Kerkira Pub“, ktorý šéfkuchárovi Michalovi Šiškovi, umožní variť v kuchyni ich reštaurácie. Mária Tóthová – ďalšia pomocná sila v kuchyni pre nášho Miška, pričom si dnes Marika bude môcť vyskúšať naservírovať medový krémeš podľa seba. RECEPTY: Silvia Pilková Medové krémeše Cesto: 300 g hladkej múky 100 g práškového cukru 50 g masla 1 celé vajce 1 žĺtok 1 lyžica medu 1 lyžička sódy bikarbóny / prášok do pečiva 1 lyžica rumu Plnka: 1 l mlieka, 2 zlaté klasy, 2 lyžice hladkej múky, 3 žĺtky 250 g masla 150 g práškového cukru 3 šľahačky čokoláda na polevu Na cesto si pripravíme 300g hladkej múky, 50g masla, 2 žĺtka, 1 lyžičku sódy bikarbóny, lyžicu medu, lyžicu umu a všetko spolu vymiešame, rozvaľkáme na dve časti, ktoré pečieme na 250°C cca 6-7minút. Zo surovín na plnku uvaríme hustý puding. S mliekom si zmiešame 2 zlaté klasy, 2 lyžice hladkej múky, 3 žĺtka a necháme zakryté vychladnúť. Do vychladnutého pudingu pridáme 1 maslo a 150g práškového cukru, ktoré sme si spolu vymiešali. Hotový krém navrstvíme na medový plát. Vyšľaháme 3 šľahačky a penu navrstvíme na puding. Nakoniec zakryjeme druhým plátom. Nad parou rozpustíme čokoládu na varenie a polejeme medový plát. Necháme odstáť v chlade cca 1,5 hodiny aby cesto zmäklo a narežeme väčšie kocky. Michal Šiška Medové krémeše Cesto: 300 g hladkej múky 100 g práškového cukru 50 g masla 1 celé vajce 1 žĺtok 1 lyžica medu vanilkový lusk karamelové keksy bebe keksy trstinový cukor Plnka: 1 l mlieka, 2 zlaté klasy, 1,5 lyžice hladkej múky, 10 žĺtkov 250 g masla 150 g práškového cukru žlté potravinové farbivo V hrnci si zmiešame mlieko so šľahačkou, vanilkou, vanilkovým luskom, trstinovým cukrom a necháme to variť. Zatiaľ si pripravíme maslo s práškovým cukrom a do druhej misky si zmiešame studené mlieko s 1,5 lyžicou hladkej múky, zlatým klasom a 10 žĺtkami, ktoré si poriadne vymiešame. Do mlieka na sporáku za stáleho miešania vlievame našu žĺtkovú zmes. Puding necháme vychladnúť a zatiaľ si vyšľaháme šľahačku, do ktorej za stáleho miešania pridávame med. Ak nám puding vychladol zamiešame ho s maslom a cukrom. Servírovať môžeme každý podľa seba, do pohára, na keksík a podobne.