Polenta

Polenta

Polenta bola v minulosti jedlom chudobných rodín, v súčasnosti sa podáva v každej dobrej talianskej reštaurácii. Známa je aj v iných krajinách, ako napríklad Srbsko či Čierna Hora. Samozrejme, už aj u nás sa pomaly udomácnila. Kvôli vyššej kalorickej hodnote nie je síce stvorená na dennodennú konzumáciu, ale je výborným spestrením jedálnička. S troškou fantázie z nej možno vykúzliť zaujímavé jedlá. Napríklad polentová pizza. Aj tento recept sme našli v knihe Kuchyňa vášho srdca, talianskeho kardiológa  profesora Ferariho a jeho manželky neprofesionálnej kuchárky Klaudii Florio. Do daru ju dostala Slovenská nadácia srdca. Je preložená do slovenčiny, takže nás môže inšpirovať. Mária Babinská oslovila Ľubicu Radimskú.

Polenta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko Ľubica Radimská zo Slovenskej nadácie srdca. Zopakujeme si recept na polentové malé pizze.
Potrebujeme: 400 gramov kukuričnej múky, jeden a pol litra zeleninového vývaru, 350 gramov cherry paradajok, 180 gramov Mozarelly na pizzu, 8 sardelových filetiek, ktoré zbavíme soli, 16 nasolených a prepláchnutých kapár, oregano, dve lyžice extra panenského olivového oleja a štipku soli.
Postup: Do hrnca dáme zovrieť vývar, pomaly prisypávame múku a pokračujeme ako pri základnej polente. 50 minút varíme za neustáleho miešania, polentu vyklopíme na pracovnú dosku a natiahneme ju na vrstvu v hrúbke asi jedného centimetra. Necháme vychladnúť. Narežeme si 6 až 8 malých kruhov. Kruhy z polenty poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ochutíme ako pizzu, paradajkami, Mozzarelou, nakrájanými sardelami, kaparami. Dáme tam dve lyžice panenského olivového oleja, štipku soli a oregano. Pečieme 20 minút v rúre pri 200 stupňoch.  
Zajtra si upečieme omrvinkový koláč.
 


Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia