Tipy ako deťom spríjemniť čas strávený doma

Tipy ako deťom spríjemniť čas strávený doma

Archív Extra, Rádio Litera, Rádio Junior, Rádio Pyramída - sprievodcovia na príjemné a užitočné strávenie času.
Hľadáte spôsob, ako uľahčiť deťom domáce vzdelávanie alebo užitočne a príjemne stráviť doma čas? V našom Archíve Extra nájdete všetko to, čo potrebujete.

Vzdelávanie v Archíve Extra

Sekcia Vzdelávanie Archívu Extra ponúka širokú škálu rôznych vzdelávacích programov: Cyklus Autor na dnes prináša profilové portréty slovenských spisovateľov a autentické hlasy spisovateľov, hudobníkov, výtvarníkov či hercov ponúka cyklus Chvíľu s nimi pobudnúť. Historia magistra vitae vám priblíži dôležité dejinné udalosti a cyklus Mozaika storočia vás prevedie historickými udalosťami od 1. republiky po pyžamovú revolúciu. Staršie dejiny 10 panovníckych rodov za 1000 rokov nájdete v cykle Od Mojmírovcov po Habsburgovcov. Kapitoly z dejín Slovenského národného povstania približuje cyklus Povstanie ako znovuzrodenie národa. V cykle Na počiatku bolo „ô" sa dozviete o dejinách i dnešku slovenčiny a čítanie z diel velikánov svetovej knižnej klasiky si vypočujete v cykle Parnas.

Okrem toho vám ponúkame rozhlasovo spracované slovníky: antropologický (s odpoveďami na otázky ľudského rodu), historický (ako rozhlasová encyklopédia historických predelov), poetologický (približujúci heslá literárno-vedných termínov), sociologický (s odpoveďami na otázky spoločnosti a ľudských spoločenstiev), slovník symbolov (o mýtoch, legendách i archetypoch), teatrologický (o dejinách moderného divadelníctva) ktorý dopĺňa cyklus Thespidova kára o dejinách slovenského divadla. Históriu starovekého Egypta vám ponúkne cyklus Tajomstvá údolia Nílu a ešte mnoho iného.

Rozhlasové hry, rozprávky aj seriály

Archív Extra vám okrem vzdelávania prináša veľkú ponuku kráľovského rozhlasového žánru v sekcii Rozhlasové hry, ktoré ponúkajú pôvodné rozhlasové a dokumentárne hry, rozhlasové adaptácie či dramatizácie prozaických diel z produkcie Odboru literárno-dramatickej tvorby. Pre najmenších je určená sekcia Rozprávky, ktorá ponúka napríklad rozhlasové spracovanie obľúbenej predlohy Mimi a Líza, Rozprávky o rytierovi smutnej postavy alebo rozhlasové adaptácie ľudových rozprávok. Sekcia Seriály ponúka archívnu podobu všetkých zatiaľ odvysielaných 262 častí obľúbeného rozhlasového seriálu Život s vôňou vanilky.

Sekcia Čítanie na pokračovanie predstavuje súčasné významné prozaické diela, ktoré do rozhlasovej podoby načítali slovenskí herci a ktoré si môžete vypočuť v 5 dielnych 30 minútových častiach za sebou. Dokumentárno-publicistický žáner nájdu návštevníci Archívu Extra v sekcii Fíčre, kde ponúkame spoločenské, sociálne či historické témy, autorsky spracované poprednými slovenskými rozhlasovými tvorcami.

Toto všetko a omnoho viac nájdete v našom Archíve Extra!

Literárna tvorba v Rádiu Litera

Všetko dôležité o literatúre a jej tvorcoch, ako aj originálny dramaturgický výber rozhlasových hier, fíčrov a rozhlasových pásiem z archívu RTVS, ponúka digitálne Rádio Litera. Vo vlastnom formáte Z tvorivej dielne Rádia Litera približuje odborný pohľad na súčasné dianie v oblasti literárnej tvorby. Dramaturgovia Martin Šenc a Monika Zumríková Kekeliaková každý týždeň pripravujú špeciálnu tému, ktorej je prispôsobený výber všetkých uvedených rozhlasových diel. Počúvať Rádio Litera

Digitálne Rádio pre najmenších - Rádio Junior

Pre najmenších na zmysluplné strávenie času doma je tu Rádio Junior s bohatou ponukou rozprávok a programov pre deti. Rozprávky, pesničky pre deti či rozhlasové pásma v dramaturgickom výbere Rozálie Vlákovej a Veroniky Dianiškovej, zaujmú každého malého poslucháča. Okrem toho pravidelne pripravujú reláciu „Čo by bolo, keby... „ kde sa o dôležitých témach rozprávajú so zaujímavými hosťami a pozerajú sa na detskou optikou. Nechýbajú ani súťaže o zaujímavé detské knižky. Počúvať Rádio Junior


História rozhlasovej tvorby v Rádiu Pyramída

Výber toho najlepšieho z histórie rozhlasovej tvorby Vám zasa priblíži Rádio Pyramída. Dramaturgicky ho riadi Ľuboš Machaj a Marek Puškáš. V tematickom bloku Publicistika  približuje výber výnimočných publicistických relácií, vyrobených v produkcii Slovenského rozhlasu. Klasika ponúka výber hudobnej publicistiky ale aj samotné symfonické diela či výber diel svetovej a domácej klasickej hudby. V bloku Humor nájdu poslucháči ukážky toho najlepšieho z humoristických relácií Slovenského rozhlasu. Folklór a pop ponúka pestrú paletu hudobných titulov z oblasti slovenského folklóru a populárnej hudby. V bloku Literatúra a dráma zasa nájdete rozhlasové hry a literárne relácie, ktoré sú súčasťou Zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Počúvať Rádio Pyramída

Živé vysielanie ??:??

Televízia