Odborník vysvetlil, do akej miery je nebezpečná 5G sieť

Odborník vysvetlil, do akej miery je nebezpečná 5G sieť

„5G je rýchlejšia dátová sieť. S telefonovaním to nemá nič spoločné, teda nemení sa kvalita zvuku. Ide len o rýchlejšie dáta a tým pádom bude možné sledovať film či obľúbenú reláciu vo vysokej kvalite," vysvetľuje Ondrej Macko, známy IT expert a novinár, ktorý bol hosťom piatkového (15.5.) Dámskeho klubu na Jednotke.

Veľa ľudí sa v súvislosti s 5G sieťou pýta na bezpečnosť. Aká je pravda? „Nevravím, že 5G sieť nie je nebezpečná, no je potrebné povedať aj to, že rovnako nebezpečné to bolo aj v minulosti. Z jednoduchého dôvodu. Pri 5G sieti sa používa tá istá frekvencia, akú sme používali doteraz," hovorí Macko, ktorý dodáva, že aj 5G sieť je žiarenie.

Aj v prípade sietí ide vývoj dopredu extrémne rýchlo. Raz v budúcnosti sa dočkáme ešte modernejšej, tzv. 6G siete, ale tak skoro to podľa slov Ondreja Macka nebude. Takúto sieť zatiaľ používajú v Ázii, kde je dostatok vysielačov a tých je na opačnom konci zemegule podstatne viac ako u nás. Modernejšiu a rýchlejšiu sieť začneme používať najskôr o dva roky.

Ak máte záujem sledovať kompletné vysielanie Dámskeho klubu, klikajte na náš online archív, kde nájdete množstvo ďalších pôvodných formátov RTVS zadarmo a bez reklamy.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia