Čerstvé Ovocie_FM: Oľga Paštéková

Čerstvé Ovocie_FM: Oľga Paštéková

Maľba inšpirovaná svetom vlkov, medveďov či havranov, ktorá v sebe zároveň nesie aj osobnejšie témy.

Má rada štvornohých, má rada chlpatých, má rada vlkov. Aj toho, čo zožral Karkulku. Ona s ním flirtovala. Čo mal robiť? Mal to v popise práce – poľovnícky spolok proti nemu postupoval nespravodlivo. A možno aj preto dostala k narodeninám prechádzku s „timberwolfom“, teda s vlčicou divokou Talou. Na rozdiel od nášho plachého východoeurópskeho vlka sa nebojí človeka. Tala bola krásna, mohutná vlčica a siahala jej asi až po pás. Vyžarovala z nej úžasná divokosť. Keď zavyla, v celom svojom tele zacítila nesmierne silnú vibráciu. Odvtedy má vlky ešte radšej. Oľga Paštéková nachádza inšpiráciu v atmosfére noci, kontrapunkte civilizácie a sveta zvierat, ako sú vlci, medvede a havrany. Vytvára si osobnú mytológiou a pracuje so symbolmi života, smrti a transformácie. Jej obrazy vznikajú netradičnou technikou – pálením do dreva v kombinácii s maľbou na ešte netradičnejších formátoch.

Oľga Paštéková je absolventkou maľby na VŠVU v Bratislave v ateliéroch prof. Ivana Csudaia, Daniela Fischera a Vladimíra Popoviča, študijnú stáž absolvovala aj na Akademie der bildenden Künste vo Viedni v ateliéri prof. Daniela Richtera. Realizovala desiatky samostatných a kolektívnych výstav na Slovensku i v ďalších krajinách Európy, participovala na mnohých umeleckých a ochranárskych projektoch. Jej diela sa nachádzajú v zbierkach Galérie mesta Bratislavy, UBIKspace, Kunstforum Ebendorf Raumacht a AA collections vo Viedni, ako aj v Kysuckej galérii v Oščadnici. Bola hlavnou VJ manažérkou štyroch ročníkov festivalu Grape a klubových podujatí Hochspannung. Trikrát bola finalistkou ceny Maľba roka. Aktívne sa zapája do ochranárskych a ekologických aktivít, v roku 2015 spolupracovala na Aukcii na pomoc vlkovi, ktorú organizovalo Lesoochranárske zoskupenie VLK, a podieľala sa aj na benefičnej akcii organizácie Pes v núdzi.

Aktuálnym projektom Oľgy Paštékovej je cyklus malieb série In Wonderland inšpirovaný osobnou fascináciou zabudnutými miestami a chátrajúcimi budovami, predovšetkým zábavnými parkmi. Konkrétnou inšpiráciou pre jej obrazy boli opustené lunaparky Spreepark v Berlíne a zábavný park Six Flags v USA v New Orleans. Je súčasťou druhého ročníka medzinárodnej umeleckej výstavy Artrooms Moravany (2), ktorý prináša do priestoru kaštieľa v Moravanoch nad Váhom diela vyše tridsiatich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň domácej i zahraničnej výtvarnej scény. Aktuálny ročník s podtitulom „Sme príroda, ktorá sa bráni“, sa tematicky zameriava na prehodnotenie prístupu človeka k prírode. Výstava je návštevníkom prístupná až do 19. septembra.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 14.7.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: http://www.olique.sk
Instagram: https://www.instagram.com/olga.pastekova/

CO1 Kärnten Spirit.jpg
Kärnten Spirit

CO2 Bloody Moon.jpg
Bloody Moon

CO3 No Borders.jpg
No Borders

CO4 In Wonderland.jpg
In Wonderland

CO5 Migrants.jpg
Migrants

CO7 Animal vs. City.gif
Animal vs. City

CO8 Good Night Baby.jpg
Good Night Baby

CO9 Full Moon instalation.jpg
Full Moon instalation

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Televízia