Odborníci hľadajú spôsoby, ako skvalitniť bývanie seniorov

Odborníci hľadajú spôsoby, ako skvalitniť bývanie seniorov

Na základe výskumov Eurostatu možno predpokladať, že počet ľudí nad 65 rokov do roku 2050 stúpne o 28,5%. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie závisí zdravie a nezávislosť ľudí vo vyššom veku na kvalite ich fyzického a sociálneho prostredia. Problematiku bývania priateľského k veku skúmajú aj naši vedci v spolupráci so zahraničnými. Ide o projekt  „DESIRE, /čítaj Desire/ ktorý spojil odborníkov zo Slovenska, Španielska, Portugalska a Slovinska. Mária Babinská oslovila Ľubu Voľanskú z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave. 

Odborníci hľadajú spôsoby, ako skvalitniť bývanie seniorov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre aktívne a zdravé starnutie je kľúčovou podmienkou kvalita bývania. Veľká časť bytového fondu v Európskej únii však nie je navrhovaná ani prispôsobená potrebám starších ľudí. Táto situácia ponúka odborníkom z oblasti stavebníctva, nábytkárstva či interiérového dizajnu vynikajúcu príležitosť zapojiť sa do zmeny kvality bývania. Na projekte Desire spolupracujú 4 krajiny. Podieľajú sa na ňom aj slovenskí vedci z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied a z Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Mária Babinská sa zhovárala s architektkou Veronikou Kotradyovou z výskumno – vývojového centra BCD lab.

Odborníci hľadajú spôsoby, ako skvalitniť bývanie seniorov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzinárodný projekt Desire sa končí v decembri 2022, odborníci teda hľadajú spôsob, ako skvalitniť život a bývanie starším ľuďom. 

Autor: Mária Babinská, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia