1. kapitola: Vznik a dobový význam Československých légií

1. kapitola: Vznik a dobový význam Československých légií

V novovzniknutom Československu po roku 1918 príslušníci zahraničného vojska, ktoré až dodatočne bolo označované ako československé légie, boli jednou z najdôležitejších opôr demokratickej republiky. Legionári boli jadrom pri budovaní armády a mnohí z nich sa stali vynikajúcimi dôstojníkmi a generálmi.

Nasledujúcich desať pokračovaní rozhlasového cyklu Zabudnutí legionári bude o týchto vojakoch, ktorí bojovali za ešte neexistujúci československý štát. Práve v tomto je príbeh československých legionárov nevšedný a v dejinách až ojedinelý.

Sú to príbehy tisícov mladých chlapcov a zrelých mužov, ktorí najprv na frontoch l. svetovej vojny vybojovali vznik samostatného štátu, aby potom mnohí z nich o dvadsať rokov neskôr neváhali znovu bojovať, tento raz za jeho obnovu.

Po komunistickom prevrate v roku 1948 sa stala komunita legionárov pre totalitný režim nepohodlnou. Mnohých čakalo väzenie, život na okraji spoločnosti. Komunisti systematicky a cieľavedome vymazávali z našich dejín legionársku tradíciu.

V desiatich pokračovaniach sa pokúsime spolu s historikmi z Vojenského historického ústavu pripomenúť nielen vznik, formovanie a vojenské zásluhy československých légií, ale aj dvanásť vybratých portrétov slovenských legionárov bude ilustrovať rôznorodosť osudov členov legionárskej obce v 20. storočí. Súčasťou tohto publicistického seriálu bolo aj čítanie na pokračovanie z pamätí československého legionára Jozefa Honzu-Dubnického.

1. kapitola: Vznik a dobový význam Československých légií Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia