9. spev

9. spev
Odyseus sa predstaví a rozpráva svoje dobrodružstvá: Cestou do Tróje napadol kmeň Kikonov, získal hojnú korisť, ale nakoniec musel rýchlo ustúpiť a z každej lode zostane na brehu šesť mŕtvych. Hrozný víchor pri malejskom myse ich zaženie k Lotofágom, ktorí sa živia čarovným plodom lotosu a ochotne ho dávajú jesť i iným. Kto ho však okúsil, zabudne na návrat domov i na druhov a Odyseus ich musí sputnať a nasilu odviesť na loď.

Odtiaľ sa lode, nevedno ako, dostanú k ostrovu Kyklopov, jednookých obrov, ktorí nesejú ani nežnú, nepoznajú právo a žijú každý osve. Na ostrove Odyseus a jeho druhovia nájdu obrovský sálaš s množstvom oviec, kde býva Polyfémos, Poseidónov syn, obor nesmiernej sily, ktorý sa nebojí ani samého Dia. Balvanom pri jaskyni by nepohlo ani dvadsaťdva vozov! Odyseus je príliš prefíkaný, než by tomu neokrôchanému barbarovi povedal svoje meno, nemôže mu však zabrániť, aby večer i ráno nezabil dvoch druhov a nezjedol ich s mäsom i kosťami. Cez deň však Odyseus nájde východisko: pripraví si končité brvno, opije obra tuhým vínom, ktoré dostal u Kikonov, a potom mu s pomocou druhov vrazí do oka rozpálené brvno. Ostatní Kyklopovia mu nevedia pomôcť, lebo Polyfémos obviňuje zo svojho nešťastia Nikoho; tak sa mu bol totiž Odyseus predstavil.

Ráno sa všetci šťastne dostanú von, skrytí pod bruchom baranov, a hrdina má ešte odvahu posmievať sa z lode slepému obrovi. Povie mu aj svoje pravé meno. Tu si Polyfémos spomenie na starú veštbu, podľa ktorej ho mal raz oslepiť istý Odyseus, a prosí Poseidóna, aby hrdinovi nikdy nedovolil vrátiť sa domov. Od tých čias je Poseidón Odyseovým úhlavným nepriateľom.

9.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

9.spev 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia