Prečo ju podpísali...

Prečo ju podpísali...

Charta 77 - Prečo ju podpísali Dominik Tatarka, Hana Ponická, Miroslav Kusý a spoločne tiež manželia Ľudovít a Mária Didiovci?

Celý tento rok počúvate v našej relácii posledných slovenských chartistov, ktorí 45 rokov od vzniku Charty 77 spomínajú na to, prečo tento dokument, ktorý sa snažil o obhajobu ľudských práv, podpísali a ako im zmenila život.

V našom vysielaní Vám však tentokrát, v špeciálnom novembrovom vydaní našej relácie, prinášame aj príbehy tých signatárov, ktorí už medzi nami nie sú.
Charta77-nežijúci_460.jpg

V archívoch Slovenského rozhlasu sa nachádza ich autentické rozprávanie.

Počuť dnes budete úryvky zo spomienok autora Prútených kresiel a Démona súhlasu, spisovateľa Dominika Tatarku, ktorý patril k prvým slovenským signatárom Charty 77.

Kedže v čase normalizácie sa ho snažili umlčať a zmeny sa už nedožil, zomrel 10.mája 1989, priblížime si jeho osobnosť cez vlastné úvahy v rozhovoroch ešte zo 60.rokov. Aj tie medzi riadkami približujú jeho postoje.

Jednou zo žien disentu, ktoré sa nikdy nebáli vystúpiť proti nespravodlivosti, bola aj autorka Lukavických zápiskov, spisovateľka Hana Ponická. V archívnom rozhlasovom rozhovore, ktorý vznikol dva mesiace po nežnej revolúcii, spomína na to, aká cesta viedla od nemilosti režimu až k podpisu Charty 77. A aký bol život s nálepkou nepriateľky štátu.

Pod Chartu 77 sa podpísali v roku 1980 spoločne aj manželia – Ľudovít a Mária Didiovci. On Róm, ona zasa Slovenka bojovali nielen so spoločenskými predsudkami, ale tiež so šikanou zo strany ŠtB, ktorá sa po podpise Charty77 ešte zhoršila. No oni napriek tomu nikdy neľutovali.

No a profesor filozofie Miroslav Kusý bol najskôr presvedčený komunista, ktorý týmto ideám veril počas celej svojej mladosti, aby z tohto presvedčenia vytriezvel a vybral si nakoniec v tých časoch aj ťažšiu cestu. Tá vyústila nielen do podpisu Charty 77, ale neskôr aj do politického väzenia.

Dnes sú tieto rozhovory nielen cenným historickým svedectvom, no zároveň nám sprítomňujú, akí kedysi boli.
Prečo ju podpísali... dnes už nežijúci Chartisti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia