Úvod Novinky EURO 2020
EURO 2020 komplikuje pandémia. Marcel Merčiak: Je to veľký zádrheľ
EURO 2020 komplikuje pandémia. Marcel Merčiak: Je to veľký zádrheľ

EURO 2020 komplikuje pandémia. Marcel Merčiak: Je to veľký zádrheľ

ME vo futbale 2021 pútajú pozornosť futbalových fanúšikov.

Špecifikom šampionátu sú tento rok dejiská jednotlivých zápasov, ktorých je dokopy jedenásť.

Netradičným modelom chce Európska futbalová únia (UEFA) osláviť 60. výročie turnaja. Všetko ale skomplikovala pandémia koronavírusu.

Po uvoľnení opatrení môžu byť už štadióny zaplnené do 20tich percent kapacity, ako napríklad v Mníchove až po 100 percentnú kapacitu - 61 000 miest, ktoré povolila maďarská vláda v Aréne Ferenca Puškáša v Budapešti.

Marcel Merčiak je zvedavý na fanúšikov

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Podmienky pre účasť fanúšikov sa ale líšia. Kým napríklad českí priaznivci budú musieť pred súbojmi v Londýne a Glasgowe absolvovať karanténu, fanúšikom našej reprezentácie postačí na vstup do Ruska tri dni starý PCR test a vyplnený dotazník.

Petrohradským špecifikom je však fanúšikovský preukaz. Na ochotu divákov prísť napriek obmedzeniam na štadióny je zvedavý aj komentátor Marcel Merčiak.

„Hrá sa na obrovskej ploche európskeho kontinentu a jedenástich rôznych krajinách. Každá z nich má rôzne opatrenia a toto je určite veľký zádrheľ. Som sám zvedavý, ako to vypáli," povedal pre Góly-body-sekundy.

Do dejiska turnaja ide štáb RTVS

RTVS odvysiela na Jednotke, Dvojke a webe futbal.rtvs.sk všetkých 51 zápasov na turnaji. Až 45 z nich v priamych prenosoch.

Na rozdiel od šampionátu spred štyroch rokov a MS vo futbale z roku 2018, teraz nevyšle do dejiska komentátorov.

V dejisku však bude štáb, monitorujúci našu reprezentáciu. Podobne na tom boli aj komentátori počas MS v hokeji v Rige, ktorí ale v polovici turnaja odcestovali do dejiska šampionátu.

Z dôvodu masovej organizácie ME vo futbale 2021 niečo podobné futbaloví komentátori očakávať nemôžu.

„V súčasných pandemických opatreniach by sme sa totiž dostali do veľkého nebezpečenstva. To by sa týkalo najmä ľudí, pôsobiacich na majstrovstvách Európy," vraví Marcel Merčiak.

Program Slovenska na EURO2020
  • 14. jún Slovensko - Poľsko (Petrohrad) od 18:00 hod.
  • 18. jún Švédsko - Slovensko (Petrohrad) od 15:00 hod.
  • 23. jún Slovensko - Španielsko (Sevilla) od 18:00 hod.

„Pokiaľ by totiž zostali trčať v karanténe alebo s falošnou pozitivitou niekoľko dní, nemohli by pracovať na ďalších zápasoch v iných mestách," pokračuje dlhoročný komentátor RTVS.

Obávali sa o redaktorov pre olympiádu

Z dôvodu zložitej situácie v čase pandémie, tak bude prevažná časť športovej sekcie televízneho vysielania RTVS pracovať z Mlynskej doliny v Bratislave.

„Tento model sme zvolili aj z obáv, aby sme neprišli o časť redaktorského tímu pre olympijské hry," uzavrel Marcel Merčiak.

ME vo futbale štartujú už dnes večer zápasom Turecko - Taliansko. Priamy prenos vysielame od 20:23 hod. na Jednotke a webe futbal.rtvs.sk.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia