Úvod Novinky Filmy a seriály
O liečivej vode: Padla prvá klapka novej rozprávky RTVS
O liečivej vode: Padla prvá klapka novej rozprávky RTVS

O liečivej vode: Padla prvá klapka novej rozprávky RTVS

Diváci sa môžu tešiť na premiéru počas vianočných sviatkov.

„To najvzácnejšie v našom svete nemožno speňažiť." Výstižné motto charakterizuje jednu zo základných myšlienok novej vianočnej rozprávky z produkcie RTVS - O liečivej vode, ktorej prvá klapka padla v utorok 14. júla a diváci ju v premiére uvidia na obrazovkách RTVS už na Vianoce.

RTVS_O liečivej vode 4 foto Tina Botková.jpg

Romanticko-dobrodružná rodinná rozprávka s prvkami humoru bude zrkadliť dva príznačné svety. Zemský povrch a vodnú ríšu plnú tajomstiev a záhad. Oba svety zaplnia svojimi charaktermi inšpiratívne typy rozprávkových postáv, bytostí a figúrok.

Projekt rozprávky O liečivej vode sa uskutočňuje v koprodukcii RTVS, Českej televízie a TRIGON PRODUCTION a za jej realizáciou stoja skúsené osobnosti tvorcov.

Diváci sa majú na čo tešiť

Pod námet sa podpísali Juraj Raýman a Katarína Moláková. Scenár k rozprávke spracoval Michal Pusztay. Režisérom je skúsený Ján Sebechlebský, ktorý sa spolupodieľal i na tvorbe scenára. Často spolupracuje aj s Českou televíziou a vo svojom portfóliu má viacero zaujímavých projektov, seriálov i dokumentárnych filmov.

RTVS_O liečivej vode 1 foto Tina Botková.jpg

V rozprávkovom žánri však ide o jeho režijný debut, na ktorý sa veľmi teší. Za kameru sa postaví Tomáš Juríček, ktorý už taktiež spolupracoval na rôznych významných televíznych i filmových projektoch. Architektom filmového spracovania rozprávky O liečivej vode bude známy scénograf, grafický dizajnér, hudobník, fotograf a spisovateľ, ale v prvom rade filmový architekt Tomáš Berka.

Hviezdne obsadenie. Kanócz, Mitaš, Kemka a ďalší

Pod kostýmy sa podpíše kostýmový výtvarník, ktorého zoznam umeleckých aktivít je veľmi rôznorodý a bohatý, či už v rámci umeleckej tvorby na Slovensku, ale aj v zahraničí, Ján Kocman.

V rozprávke vystupujú známe herecké osobnosti zo Slovenska i z Českej republiky. Princeznú Hanku stvárni mladá herecká tvár Darija Pavlovičová. Jej starostlivého otca a spravodlivého kráľa Juraja Marián Mitaš.

RTVS_O liečivej vode 3 foto Tina Botková.jpg

Postavu Jakuba, mlynárovho syna, stvárni Jakub Spišák a jeho otca, mlynára Jána divákom známy Attila Mokos. V postave Tajomnej vojvodkyne s ambicióznymi plánmi budú môcť diváci vidieť Zuzanu Kanócz a Juraj Hrčka si zahrá vojvodu Filipa.

Záhadný Vodný svet reprezentuje postava Vodnej panej, ktorú stvárni charizmatická česká herečka Linda Rybová. Plejádu rozprávkových postáv, bytostí, ich prepracovaných charakterov doplnia pomocníci Vodnej panej - Juraj Kemka ako Fedor a Petr Vaněk v postave Viktora.

V rozprávke sa predstavia aj Rebeka Poláková ako slúžka Dora, Marián Labuda s Michalom Režným v postavách komických strážcov Fera a Miša.

zdroj foto: Tina Botková

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia