Úvod Novinky Filmy a seriály
Do kín mieri nový slovenský film
Do kín mieri nový slovenský film

Do kín mieri nový slovenský film

Na plátna sa Letní rebeli dostanú už 13. augusta.

Slovensko-nemecká koprodukcia, na ktorej sa podieľal aj Rozhlas a televízia Slovenska, nadväzuje na tradíciu filmov pre deti a mládež ako významnej súčasti slovenskej kinematografie. Réžiu snímky Letní rebeli mala v rukách Slovenka Martina Saková, ktorá sa tvorbe pre mladé ročníky venuje dlhé roky.

letní rebeli Záber z filmu Letní rebeli.

Dieťa spájajúce rodinu

Film je príbehom 11-ročného chlapca Jonáša inšpirovaný zážitkami, ktorým môže čeliť každé dospievajúce dieťa. Jonášov otec pred pár rokmi tragicky zahynul, ostala tak neúplná rodina s mamou, Jonášom a jeho malým bratom. Jonáš sa cíti sám, navyše má pocit, že mama ho chce okradnúť aj o posledné radosti, keď sa rozhodne stráviť leto pri tete a nie s dedom na člne, ako to bývalo v minulosti. Jonáš preto zoberie svoje prázdniny do vlastných rúk a uteká od mamy k dedovi. Tu však zisťuje, že ani dedo neostal po smrti syna rovnaký.

Mňa osobne na príbehu zaujíma a zároveň dojíma práve to, že Jonáš ako dieťa je ten, ktorý je aktívny a síce istým naivným spôsobom, ale predsa sa mu napokon podarí všetkých dospelých opäť spojiť," povedala producentka filmu Katarína Krnáčová. „Scelí rodinu, ktorá kvôli smrti chlapcovho otca ostala vo vzdialenom a narušenom vzťahu. V podstate svojím čistým spôsobom ukáže dospelým, ako by mali žiť lepšie a krajšie," dodala.

letní rebeli Českí herci Eliáš Vyskočil a Pavel Nový.

Prvotina

Letní rebeli zaujmú nielen rodičov či starých rodičov, ale je určený aj pre deti vo veku 8 až 12 rokov. Režisérka Martina Saková pracovala aj na detských filmoch Amálka, ja sa zbláznim, Čarovala ryba, aby bola chyba, je autorkou animovaného filmu Heavy Mental a dokumentu Malá Hanoj. Pri nakrúcaní svojho prvého rodinného filmu pre deti bola obklopená štábom a hercami zo Slovenska, Čiech a Nemecka, a tak sa na pľaci komunikovalo až 4 jazykoch: slovensky, nemecky, česky a univerzálne anglicky. Ambíciou filmu je nadviazať na tradičnú slovenskú tvorbu pre deti a mládež, ktorá mala v nie tak dávnej slovenskej kinematografii významné postavenie.

letní rebeli Liana Pavlíková ako Alex a Eliáš Vyskočil ako Jonáš.

Premiéra v auguste

Do slovenských kín sa film dostane už 13. augusta 2020. V hlavnej úlohe Jonáša uvidíme českého detského herca Eliáša Vyskočila, jeho kamarátku Alex stvárnila Slovenka Liana Pavlíková. Jej mamu si zahrala skvelá Szidi Tobias a Jonášovho dedka zas Pavel Nový. Vo vedľajších postavách sa predstavia aj Janka Oľhová či Michal Kubovčík.

  letní rebeli Pavel Nový ako dedo Bernard.

letní rebeli Jonáš, Alex a dedo Bernard počas natáčania.

letní rebeli Jonáš, jeho brat Elias (Lunik Kleinmichel) a ich mama Beate (Kaya Marie Möller).

letní rebeli Pavel Nový a Szidi Tobias vo filme Letní rebeli.

(foto: Silverart)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia