Úvod Novinky Filmy a seriály
Jeden z najlepšie hodnotených vojnových filmov na RTVS
Jeden z najlepšie hodnotených vojnových filmov na RTVS

Jeden z najlepšie hodnotených vojnových filmov na RTVS

Vo filme Čata, ktorý získal štyroch Oscarov, si zahral aj mladý Charlie Sheen.

Fanúšikovia vojnovej drámy si prídu na svoje v piatok 14. augusta po 22:00 na Jednotke. Pripravený je film Čata, v ktorom si zahral Tom Berenger, Willem Dafoe a vtedy aj 21-ročný Charlie Sheen. Režisérom snímky je Oliver Stone a Čata je súčasťou jeho „vietnamskej" trilógie, do ktorej patria filmy Narodený 4. júla a tiež Nebo a zem.

Sheen si zahral študenta tesne po vysokej škole, ktorý sa rozhodne vstúpiť do armády, aby pomohol vlasti. Keď priletí do Vietnamu, okamžite čelí tvrdým následkom vojny. Pohľad na telá padlých Američanov rozhodne nie je to, čo si predstavoval, že uvidí ako prvé.

Charlie Sheen vo filme Čata

Charlie Sheen na začiatku kariéry vo filme Čata. Zdroj foto: youtube.com/movieclips

Chris Taylor, ako sa Sheenova postava volá, je spolu s ďalšími nováčikmi „hodený priamo do vody". Na hraniciach s Kambodžou hľadajú a bojujú proti nepriateľovi. Nielen fyzické, ale aj psychické vyčerpanie, privádza mladých mužov neraz na pokraj šialenstva. Nadšenie zo služby štátu opadáva a Taylor sa aspoň snaží spriateliť so silnejšími a skúsenejšími spolubojovníkmi.

Zaujímavosti o filme Čata

Film Čata sa nakrúcal na Filipínach, ktoré v mnohom pripomínajú Vietnam. Chýbala však červená hlina, ktorá je pre Vietnam typická. Preto ju museli z Vietnamu na Filipíny doviezť.

Postavu mladého vojaka Taylora si mal pôvodne zahrať Al Pacino, hovorilo sa dokonca o tom, že ju mal pôvodne získať Sheenov brat.

Scénu, v ktorej sú vojaci pod vplyvom ľahkých drog a alkoholu, údajne nakrúcali reálne pod vplyvom ľahkých drog a alkoholu.

Herci absolvovali dvojtýždňovú prípravu na nakrúcanie. V tvrdých podmienkach filipínskej džungle.

Film Čata získal na Oscaroch v roku 1987 osem nominácii. Na víťazstvo premenil štyri z nich. Prestížnu sošku si odniesol aj režisér Oliver Stone.

zdroj úvodnej foto: instagram.com/vietnamwar1

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia