Úvod Novinky Filmy a seriály
Oslava slovenského filmu: Slnko v sieti spustilo hlasovanie o Divácku cenu
Oslava slovenského filmu: Slnko v sieti spustilo hlasovanie o Divácku cenu

Oslava slovenského filmu: Slnko v sieti spustilo hlasovanie o Divácku cenu

Na zisk Diváckej ceny ašpiruje dohromady 24 filmov.

Slávnostné odovzdávanie cien Slnko v sieti sa pre pandémiu koronavírusu namiesto 17. apríla uskutoční 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke.

O necelý mesiac tak spoznáme víťazov 16 kategórií národných filmových ocenení a počas galavečera bude odovzdaná aj cena za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. O tom, kto získa Divácku cenu, rozhodnete vy, diváci. Za svoju obľúbenú snímku môžete hlasovať od piatka 14. augusta.



Na zisk Diváckej ceny ašpiruje dohromady 24 filmov, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a v minulý rok boli uvádzané v kinách. Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jeden, ktorý považuje za najlepší a vo formulári na webovej stránke Slnka v sieti mu udeliť svoj hlas. Hlasovanie potrvá do 3. septembra. Snímka, ktorá získa najviac hlasov, bude vyhlásená počas slávnostného večera. Historicky prvú́ divácku cenu získal film Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka.

učiteľka Zuzana Mauréry a Peter Bebjak vo filme Učiteľka.

Jubilejný 10. ročník Slnka v sieti sa bude niesť v duchu osláv filmu a umenia. O ocenenie sa za rok 2019 uchádzalo celkovo 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných snímok. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 z nich.

Medzi kandidátmi na ocenenie vedie s počtom 12 nominácií filmový triler Amnestie režiséra Jonáša Karáska o najväčšej väzenskej vzbure v Československu. Herečky Natália Germániová (Amnestie), Zuzana Konečná (Nech je svetlo) a Ela Lehotská (Ostrým nožom) sú nominované v kategórii Najlepší ženský herecký výkon. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe majú nomináciu Pavol Kovačovský (Punk je hned!), Milan Ondrík (Nech je svetlo) a Roman Luknár (Ostrým nožom). Pozrite si prehľad nominácií.

milan odrík Milan Ondrík vo filme Nech je svetlo.

Úlohy moderátora sa tento rok zhostí Branislav „Bruno" Ciberej, ktorý je známy svojím prehľadom a pozitívnym vzťahom k slovenskej i svetovej kinematografii.

Slávnostný večer bude obohatený aj o unikátne hudobné vystúpenia. „Vzhľadom na to, že oproti minulým ročníkom bol rok 2019 veľmi silným na filmy, ktoré majú ústrednú pieseň a v oceneniach kategóriu Najlepšia filmová pieseň nemáme, rozhodli sme sa niektoré z nich zaradiť do programu. Na jednom pódiu sa tak stretnú David Koller a Viki Olejárová, ktorí zaspievajú pieseň Karla Kryla - Pasážová revolta z filmu Amnestie či Jana Kirschner s piesňou Dunaj, ktorá zaznela ako titulná vo filme Ostrým nožom. Pôjde o komornejšie verzie piesní, o to viac sa diváci budú môcť tešiť na jedinečný hudobný zážitok. O pozdvihnutie ducha i nálady sa postará Ľudová hudba Štefana Cínu, ktorá zahrá a zaspieva pieseň z filmu Loli Parádička," prezradil detaily Richard Raiman, režisér galavečera Slnko v sieti.

(foto: SFTA, RTVS)
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia