Úvod Novinky Filmy a seriály
V kinách je jeden z filmov roka, Ivan Trojan ako Šarlatán
V kinách je jeden z filmov roka, Ivan Trojan ako Šarlatán

V kinách je jeden z filmov roka, Ivan Trojan ako Šarlatán

Koproducentom snímky je aj RTVS.

Vyliečil údajne tisícky ľudí. Jeho liečiteľské schopnosti využívali nacisti aj komunisti. Choroby diagnostikoval z moču pacientov, denne vyšetril aj 200 ľudí. Chodili za ním aj významné osobnosti. Skutočný príbeh českého liečiteľa a bylinkára Jana Mikoláška ožíva na striebornom plátne. Film celosvetovo uznávanej režisérky Agnieszky Hollandovej Šarlatán pre pandémiu odložili. Teraz je konečne v slovenských kinách. Koproducentom snímky je aj RTVS.

Šarlatán - Ivan Trojan, Juraj Loj

Česko-írsko-poľsko-slovenský koprodukčný film, ktorého prípravné práce trvali šesť rokov, nakrútila poľská režisérka, ktorá má na konte snimky ako Jánošík, Cez kosti mŕtvych či Hoříci keř, podľa scenára Marka Epsteina. Voľba režisérky, kto stvárni legendárneho liečiteľa, bola jednoznačná. ,,Ivan Trojan je veľmi univerzálny herec, ale zároveň má takú veľkú introvertnosť, ktorú tá postava potrebovala. Pretože by sme do konca nemali vedieť, čo urobí a čoho je schopný. Zdalo sa mi, že nikto iný to tak dobre nezahrá," ozrejmila obsadenie hlavnej postavy režisérka.

Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým.

Šarlatán - Josef Trojan Josef Trojan ako mladý Jan Mikolášek.

Úlohu Mikoláška v mladom veku zverila Hollandová synovi Ivana Trojana - Josefovi. „To bol darček od Boha. Môj mentor a priateľ Andrzej Wajda hovorieval, že dobrého režiséra poznáte podľa toho, či má šťastie na počasie. Ja si myslím, že som veľmi dobrá režisérka, mám šťastie na kasting, môj hlavný herec, ktorého potrebujem vo veku 20 rokov, má 18-ročného syna, ktorý sa mu tak podobá, a je talentovaný," komentovala 71-ročná filmárka vydarené obsadenie.

Pozrite si reportáž Andrey Šuvadovej a presvedčte sa sami o tej podobe medzi otcom a synom.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Šarlatán mal svetovú premiéru vo februári na festivale Berlinale. Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj. V ďalších úlohách sa divákom predstavia Jaroslava Pokorná, Martin Myšička, Jiří Černý, Miroslav Hanuš, Václav Kopta, Jan Budař a iní.

Šarlatán - Juraj Loj Mikoláškovho asistenta si zahral Juraj Loj.

(foto: RTVS, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia