Úvod Novinky Filmy a seriály
Milióny od fanúšika aj vyhrážky. Toto ste o Chobotnici nevedeli
Milióny od fanúšika aj vyhrážky. Toto ste o Chobotnici nevedeli

Milióny od fanúšika aj vyhrážky. Toto ste o Chobotnici nevedeli

Televízna Trojka už v pondelok 31. augusta o 20.00 uvedie ikonický taliansky seriál Chobotnica o boji komisára Corada Cataniho s mafiou.

Nalaďte sa na najznámejší taliansky seriál všetkých čias s týmito 10 faktami, ktoré ste možno o Chobotnici nevedeli:

  1. Talianska televízia RAI chcela pôvodne do hlavnej úlohy obsadiť herca Franca Nera, režisér Damiano Damiani však trval na tom, že to musí byť Michele Placido, ktorý napokon úlohu komisára Cataniho aj dostal.
    chobotnica

  2. Po začatí prvej série dostali filmári aj predstaviteľ hlavného hrdinu výhražné listy od mafie, aby okamžite prestali nakrúcať.

  3. Pre vyhrážky od talianskej mafie nakrúcali epizódy druhej série na tajných miestach hlavne mimo Talianska: v Nemecku, Švajčiarsku, Británii a Grécku.

  4. Známym kritikom seriálu Chobotnica bol bývalý taliansky premiér a konzervatívny politik Silvio Berlusconi, ktorý tvrdil, že diela ako Chobotnica sú zodpovedné za negatívny obraz Talianska v zahraničí. Dokonca sa vyjadril, že by autorov, ktorí píšu o mafii, rád zaškrtil.
    Silvio Berlusconi

  5. Štvrtá séria mala byť pôvodne posledná, avšak seriál sa tešil obrovskej popularite. Nemenovaný miliardár z USA dokonca ponúkol tvorcom seriálu niekoľko miliónov dolárov, aby natočili ďalšie epizódy. Michele Placido však úlohu odmietol, a tak ďalšie série natočili bez neho.

  6. Iný fanúšik zase pred koncom štvrtej série v roku 1989 poslal do televíznych štúdií RAI telegram, v ktorom sa tvorcom vyhrážal, že spácha samovraždu, ak zomrie hlavný seriálový hrdina Corado Catani.

  7. Šiestu sériu nakrúcali okrem iných miest v spolupráci s Českou televíziou v Prahe.
    Praha

  8. Posledná epizóda štvrtej série Chobotnice zaznamenala v Taliansku rekordnú sledovanosť v televízii. K obrazovkám prilákala viac ako 17 miliónov ľudí.

  9. Seriálom Chobotnica sa inšpirovali aj tvorcovia hry "Mestečko Palermo - Mafia".

  10. Corrado Cattani jazdí v seriáli v červenom aute talianskej výroby. V rovnakom vozidle jazdil herec Michele Placido, ktorý ho stvárnil, aj o rok neskôr vo filme Pizza connection. Tento film tiež režíroval Damiano Damiani.

Zdroj: ČSFD, AP, RSF, Foto: TASR/AP, Pixabay/Zef51

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia