Úvod Novinky Filmy a seriály
Malý pitaval z veľkého mesta: Čo ste o seriáli možno nevedeli
Malý pitaval z veľkého mesta: Čo ste o seriáli možno nevedeli

Malý pitaval z veľkého mesta: Čo ste o seriáli možno nevedeli

 Detektívne príbehy si už čoskoro budete môcť pozrieť na televíznej Trojke.

Mimoriadne obľúbenú sériu detektívnych prípadov Malý pitaval z veľkého mesta, ktorú na začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia vyrobila Československá televízia, môžete sledovať na televíznej Trojke už 6. septembra o 20:00. Nalaďte sa na príbehy partie pražských detektívov z dielne režiséra Jaroslava Dudka s týmito 5 faktami, ktoré ste o seriáli možno nevedeli:

  1. Seriál Malý pitaval z veľkého mesta mal vysoký rozpočet, až 14 774 000 Kčs. V prepočte na dnešné peniaze by sa táto suma rovnala 136 miliónom. Pôvodne mal však seriál stáť ešte o 500 000 Kčs viac.

    Osud obľúbených detektívnych príbehov nebol vždy jasný, seriál dokonca takmer nevyrobili vôbec. V roku 1981, keď ho vyrábali, plánovali totiž už výrobu dvoch seriálov, pričom vtedy sa ročne vyrábal len jeden. Napokon Malý pitaval z veľkého mesta predsa len vyrobili, pretože scenáristom už vyplatili takmer štvrť milióna korún.

  2. Herec Pavel Zedníček, ktorý si v seriáli zahral Kamila Hamříka, pri natáčaní bojoval o to, aby si mohol nechať dlhé vlasy. Policajti ich totiž v tom čase nosiť nemohli. Problémy mal aj Ladislav Frej, seriálový náčelník Břetislav Kubát, ktorý nosil počas natáčania fúzy. Obaja herci napokon svoje postavy stvárnili – s dlhými vlasmi aj fúzami.

  3. Ruda Pekař v podaní Vlastimila Haška odohrá celý seriál len v jednom svetri. Tvorcovia sa pri jeho postave inšpirovali skutočným vyšetrovateľom, ktorý, podobne, ako seriálový hrdina, chodil stále v tom istom oblečení. Vlastimil Hašek mal preto najlacnejšie kostýmy. Jeho oblečenie tvorcov v Československej televízii vyšlo na 1 000 korún na celý seriál.

  4. Druhú sériu populárnych kriminálnych príbehov odvysielali až po smrti scenáristu Jaroslava Dietla. Keď sa o smrti priateľa a scenáristu dozvedel režisér seriálu Jaroslav Dudek, zo šoku skolaboval.

  5. Ladislav Frej ešte niekoľko dní pred natáčaním seriálu Malý pitaval z veľkého mesta ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici. Herec, ktorý stvárnil vedúceho kriminalistického tímu, mal zápal pankreasu. Keď ho pustili, začal hneď natáčať seriál. Podľa svojich slov bol na začiatku ešte ako mátoha a čudoval sa, že si to diváci nevšimli.


Zdroj: ČSFD

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia