Úvod Novinky Filmy a seriály
Keď betón rozpráva príbehy: Sledujte Ikony o Dušanovi Kuzmovi
Keď betón rozpráva príbehy: Sledujte Ikony o Dušanovi Kuzmovi

Keď betón rozpráva príbehy: Sledujte Ikony o Dušanovi Kuzmovi

Pozrite si portrét architekta, ktorý stojí za projektami ako Pamätník SNP v Banskej Bystrici či Slovenská národná knižnica v Martine.

 „Ja som mal na mysli, že sa niečo vážne v spoločnosti stalo, tak som tú hmotu presekol." Takto okomentoval svoje zrejme najslávnejšie dielo architekt Dušan Kuzma. Hovoril o ikonickom Pamätníku Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici s jeho charakteristickým rozpolteným tvarom, ktorý už na prvý pohľad v mysli vyvoláva pomyselnú hrubú čiaru za minulosťou a začiatok novej éry v dejinách.

Veľmi symbolické je aj ďalšie jeho dielo, budova Slovenskej národnej knižnice v Martine. Niektoré stavebné diely, ktoré na budove použil, v ľuďoch evokujú otvorenú knihu, iné zase pripomínajú masívne police, a tak je budova ideálnym miestom pre vyše 1,5 milióna zväzkov kníh.


Dušan Kuzma patrí k najexpresívnejším slovenským architektom svojej generácie, generácie, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest, generácie, ktorá dosiahla vrchol svojej tvorby za čias socializmu a dnes sa častokrát nestretáva so zaslúženým uznaním verejnosti.

Sledujte v pondelok 7. septembra o 21.10 prvú epizódu dokumentárneho seriálu Ikony o architektovi Dušanovi Kuzmovi na Dvojke alebo na facebooku RTVS.

Seriál Ikony nie je len portrétom architektov. Nastoľuje otázku vnímania slovenskej architektúry, identifikácie sa s mestom, v ktorom žijeme a budovami, ktorými je tvorené, ich dôstojného využívania a neupieraní ich jedinečnosti.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia