Úvod Novinky Filmy a seriály
Viera Mecková a jej oceňovaná stavba v Ikonách na Dvojke
Viera Mecková a jej oceňovaná stavba v Ikonách na Dvojke

Viera Mecková a jej oceňovaná stavba v Ikonách na Dvojke

 Sledujte v pondelok večer.

Monumentálna, impozantná, moc symbolizujúca. Taká je stavba v samom srdci Žiliny. Obložená nahnedo s veľkou aulou a rozľahlými kancelárskymi priestormi, vo vnútri zdobená s geometrickou presnosťou. Farba, tvar, svetlá a zvláštna atmosféra, ktorá vypovedá o dobe. O čase, keď bola len jedna vládnuca strana.

Jeden z najdôležitejších reprezentantov neskorého modernizmu na Slovensku. Tak sa vyjadrila historička a teoretička architektúry Henrieta Moravčíková na adresu Mestského úradu v Žiline od architektky Viery Meckovej. Budova stojí od osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia v žilinskom centre a využíva sa dodnes. Kolosálnu stavbu ocenil v roku 1988 Zväz slovenských architektov.

„Neviem vám povedať, aký je to pocit, vkročiť do vymysleného priestoru, kde nie je vidieť plochu," hovorí tvorkyňa projektu. Umenie ju sprevádza podľa vlastných slov počas jej celého dospelého života a na architektúre ju fascinuje práve realizácia návrhu. „Byť pri tom, byť účastný premeny čiernych čiar na papieri zhmotnených v priestor," dopĺňa architektka.

Jej celý portrét si môžete pozrieť v pondelok večer v ďalšej epizóde dokumentárneho seriálu Ikony, ktorý vysiela televízna Dvojka o 21:10. Ikony môžete sledovať aj na facebooku RTVS.


Viera Mecková patrí do generácie architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest, generácie, ktorá dosiahla vrchol svojej tvorby za čias socializmu a dnes sa častokrát nestretáva so zaslúženým uznaním verejnosti.

Seriál Ikony nie je len portrétom architektov. Nastoľuje otázku vnímania slovenskej architektúry, identifikácie sa s mestom, v ktorom žijeme a budovami, ktorými je tvorené, ich dôstojného využívania a neupieraní ich jedinečnosti.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia