Úvod Novinky Filmy a seriály
Agrofilm 2020 odolal pandémii a ocenil filmárov
Agrofilm 2020 odolal pandémii a ocenil filmárov

Agrofilm 2020 odolal pandémii a ocenil filmárov

Cenu získala aj RTVS.

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival Agrofilm 2020 bol úspešný len vďaka nadšeniu, vytrvalosti, odvahe a schopnosti organizátorov rýchlo reagovať a improvizovať. A to v čase mnohých obmedzení a rýchlych zmien súvisiacich s bojom s koronavírusom. Počas piatich festivalových dní sa premietalo hlavne online, spolu 60 hodín kvalitných dokumentárnych filmov.

Organizátori ďakujú všetkým tvorcom - prihlasovateľom filmov, ktorí rýchlo zareagovali na zmeny a ochotne súhlasili s online premietaním svojich filmov. Napriek mimoriadnemu stavu a za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení sa premietalo aj na „filmových plátnach“ a to v Synagóge v Brezne, na akademickej pôde Technickej univerzity vo Zvolene, v Malom Berlíne v Trnave, na NPPC v Bratislave, v kinosále Mlyny Cinemas v Nitre. Ľudia túžiaci po kultúrnom vyžití a filmových zážitkoch disciplinovane, s rúškom na tvári a s dostatočným odstupom, využili festivalovú ponuku.

Z prihlásených 94 filmov postúpilo pred medzinárodnú odbornú porotu 35 dokumentov, z ktorých 15 bolo ocenených. Autori ocenených filmov si tentokrát neprevezmú ceny v Nitre v piatok 9.10.2020, pretože slávnostný záverečný ceremoniál organizátori zrušili.

Ocenené filmy

Hlavnú cenu festivalu získal nemecký film Antropocén: Vek človeka - Pôda, ktorý poľnohospodárstvo predstavuje ako základ našej potreby a schopnosti živiť sa. Už tisícročia optimalizujeme pestovanie plodín, zatiaľ čo naše intenzívne poľnohospodárske metódy vyčerpávajú živiny prítomné v pôde a vedú k erózii.

S nárastom globálnej populácie sú tieto problémy čoraz naliehavejšie. Za túto snímku autor Jens Monathy získava od organizátorov aj symbolický finančný príspevok 2 000 EUR. Holandsko – belgický film Ceres je poetický dokument, ktorý sleduje štyri deti žijúce so svojou rodinou na odľahlej farme na juhozápade Holandska a od útleho veku sa učia od svojich predkov – farmárov.

Všetky deti snívajú o tom, ako raz prevezmú farmu po svojich rodičoch. Film získal cenu medzinárodnej poroty. Je plne automatické pestovanie zeleniny na niekoľkých úrovniach a pod umelým osvetlením budúcnosťou poľnohospodárstva? Túto otázku si kladie ocenený nemecký film zo série Planet e. Keď sa potraviny stanú vzácnymi – špičkové technológie na farmách budúcnosti. Film si odniesol cenu rektorky SPU v Nitre.

Cenu FAO tentoraz získal zaujímavý český dokument V tieni kakaovníka, ktorý upozorňuje na všetky zásadné a aj málo známe okolnosti pestovania kakaa v západnej Afrike ako sú nízke výkupné ceny, chudoba pestovateľov, detská práca, obchod s ľuďmi a klčovanie dažďových pralesov. Porotu zaujal náučný ale aj zábavný slovenský dokumentárny film z produkcie RTVS Syseľ Puko a jeho rodina.

Je síce určený prioritne pre detského diváka, no filmárska ľahkosť a hravosť a hlavne téma vplyvu ľudskej činnosti na život sysľov upúta každého diváka. Autori filmu Braňo Molnár a Táňa Tadlánková získali cenu rektora UKF v Nitre.

Veľa zaujímavého o tohtoročnom Agrofilme sa dozviete aj v špeciálnom 40 minútovom vydaní relácie Farmárska revue. Pozrieť si ju môžete na Dvojke RTVS v sobotu 10.10.2020 o 13,20 hod. alebo v repríze v nedeľu 11.10.2020 o 8:35.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia