Úvod Novinky Filmy a seriály
Dokument o Antarktíde s fantastickou hudbou na Dvojke
Dokument o Antarktíde s fantastickou hudbou na Dvojke

Dokument o Antarktíde s fantastickou hudbou na Dvojke

Vydajte sa s RTVS na kontinent, kde 98 percent pevniny je pokrytých ľadom, na ktorom nemôže žiť prakticky nič.

Ostrovy na okraji kontinentu, na ktorých nie je ľad, sú oveľa pohostinnejšie a preplnené. Oblasť obývajú obrovské kolónie kráľovských tučniakov so zvláštnymi hnedými huňatými mláďatami a kolosálne štvortonové tulene slonie tu bojujú o územia na pláži. Hviezdice, morské pavúky, sasanky a tri milióny dravých červov pokrývajú dno oceánu, vo vode ladne plávajú gigantické cicavce - veľryby.


Hoci Antarktídu ľudia objavili iba pred 200 rokmi, majú na ňu obrovský vplyv. Veľrybársky priemysel tu zabil viac ako 1,5 milióna veľrýb a mnoho druhov sa ocitlo na pokraji vyhynutia. Ale odkedy je zakázaný komerčný lov, veľryby zaznamenávajú pozoruhodný návrat.

To sa, bohužiaľ, nedá povedať o albatrosoch, ktorých počet v posledných rokoch rapídne poklesol. Masívny rybolov prispel k tomu, že sa ich populácia zmenšila na polovicu. Elegantný biely vták čelí ešte jednému veľkému problému. Aj keď je vďaka širokým krídlam priam stvorený na nehostinné podmienky a život vo vetre, klimatická zmena spôsobila, že v Antarktíde sa čoraz častejšie objavujú veterné smršte, s ktorými ani albatrosy nedokážu bojovať.

Sedem svetov, jedna planéta – to je príbeh svetadielov Zeme, z ktorých každý má svoje samostatné podnebie, svoje unikátne podmienky, povrch, prírodu, vrátane fauny a flóry. Sledovať ho môžete v stredu o 20:10 na Dvojke.

Vydajte sa na úchvatnú cestu po siedmich svetoch našej Zeme, spoznajte skutočnú pravú tvár každého kontinentu, jeho zvieracie ríše. Spoznajte unikátne krajiny i prekvapivé príbehy, to všetko sprevádzané tónmi fenomenálneho skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia