Úvod Novinky Filmy a seriály
Sen o lietaní premenili na skutočnosť. Sledujte ich príbehy
Sen o lietaní premenili na skutočnosť. Sledujte ich príbehy

Sen o lietaní premenili na skutočnosť. Sledujte ich príbehy

Od náčrtov lietajúcich strojov famózneho učenca a vynálezcu Leonarda da Vinciho po balón bratov Montgolfierovcov. 

Úvodná časť francúzskeho dokumentárneho seriálu História letectva sleduje prvé pokusy v oblasti lietania.

Sledujte, ako sa sen o lietaní postupne premenil na skutočnosť, keď v roku 1890 uspel inžinier Clément Ader so svojím strojom Eole. Hoci sa to dnes zdá zanedbateľné, bol to obrovský pokrok, keď stroj na paru podobný netopierovi preletel 60-metrovú vzdialenosť vo výške 20 centimetrov.

Histoire Aviation EP1.2.png

Objav prvého „skutočného" motorového lietadla však odborníci pripisujú bratom Wrightovcom, vedcom a dizajnérom z USA, ktorí v roku 1903 uskutočnili svoj prvý let. V roku 1909 preletel Louis Blériot cez Lamanšský prieliv, čím definitívne ukázal, že ľudia sú schopní preletieť dlhšiu vzdialenosť a zrodilo sa letectvo.



Posaďte sa, zapnite si bezpečnostný pás a vydajte sa s Dvojkou na napínavý let po stopách priekopníkov aviácie. Prvú epizódu dokumentu História letectva s podtitulom Sen o lietaní vysiela Dvojka v stredu o 21:05.

S históriou letectva spoznáte všetky dôležité postavy, ktoré stáli na začiatku sna o lietaní od prvých mužov na lietajúcich strojoch ponad Atlantický oceán až po súčasných pilotov ovládajúcich supersonické lietadlá v stratosferických výškach.

Dozviete sa, ako jeden vynález za druhým urýchľoval vývoj lietajúcich strojov, ako sa tieto vynálezy šírili naprieč kontinentami, z jednej krajiny do druhej a zoznámite sa s kľúčovými hráčmi tohto nekončiaceho sa príbehu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia