Úvod Novinky Filmy a seriály
Spolu žili a spolu tvorili: Manželia Ondreičkovci v Ikonách
Spolu žili a spolu tvorili: Manželia Ondreičkovci v Ikonách

Spolu žili a spolu tvorili: Manželia Ondreičkovci v Ikonách

Sledujte posledný diel prvej série dokumentárneho seriálu Ikony v pondelok večer na Dvojke.

„Je to veľmi tragické. Autorský zákon sem, autorský zákon tam. Ktovie, čo by na toto povedala moja žena..." hovorí architekt Pavol Ondreička sediac v záhrade a prezerajúc si stavby, na ktorých pracoval s manželkou. Ich diela časom schátrali, zateplili ich a pri mnohých zostal z pôvodnej budovy len skelet a dispozícia.

Fanúšikovia socialistickej architektúry si po týždňovej prestávke aj tento pondelok prídu na svoje s dokumentárnym cyklom Ikony, v ktorom sa predstavia známi manželia. Ondreičkovci boli výnimoční tým, že ako manželia tvorili svoje diela spoločne, napríklad budovu Obvodnej pošty Praha 4 navrhovala Oľga a jej interiér Pavol. Pošta je zaujímavo riešená aj preto, že je postavená na pražskom metre.

Nie len budova ako celok, ale aj jednotlivé jej detaily dodnes priťahujú pohľady. Na oknách sú dômyselne umiestnené sklenené trúbky, ktoré však nemajú len estetickú funkciu, slúžia aj na to, aby nebolo vidieť do vnútra.


Budovy manželov Ondreičkových ale aj ich portrét ako architektov a umelcov uvidíte v poslednej časti prvej série dokumentárneho seriálu Ikony na Dvojke v pondelok o 21:10. Ikony v tom čase vysielame v premiére aj na facebooku RTVS.

V našom archíve si zase môžete pozrieť staršie epizódy dokumentu, vďaka ktorému ste sa s RTVS už vydali k Pamätníku SNP v Banskej Bystrici a do Martina po stopách architekta Dušana Kuzmu, v Bratislave ste obdivovali diela Iľju Skočka a Ferdinanda Milučkého, zavítali ste aj do Žiliny, kde tvorila Viera Mecková a v predposlednej časti ste spoznali architekta rozhlasovej Pyramídy Štefana Svetka.


S Ikonami ste tak mohli spoznávať generáciu architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest, generáciu, ktorá dosiahla vrchol svojej tvorby za čias socializmu a dnes sa častokrát nestretáva so zaslúženým uznaním verejnosti.


Seriál Ikony prináša portréty architektov a nastoľuje otázku vnímania slovenskej architektúry, identifikácie sa s mestom, v ktorom žijeme a budovami, ktorými je tvorené, ich dôstojného využívania a neupieraní ich jedinečnosti.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia