Úvod Novinky Filmy a seriály
Vojna sa skončila, utrpenie nie. Mier rozpútal nové konflikty
Vojna sa skončila, utrpenie nie. Mier rozpútal nové konflikty

Vojna sa skončila, utrpenie nie. Mier rozpútal nové konflikty

Dokument s unikátnymi dobovými zábermi nájdete na Dvojke.

V novembri si pripomíname 102. výročie ukončenia Veľkej vojny, ktorá o život pripravila 10 miliónov ľudí. Bojovalo sa v Európe, v Afrike či Ázii, na mori a aj na Blízkom východe. Išlo vtedy o najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva. Pri príležitosti konca 1. svetovej vojny odvysielame dvojdielny francúzsky dokumentárny film Apokalypsa: Nekonečná vojna 1918 - 1926, ktorý obsahuje unikátne dobové zábery. Prvú časť si pozrite na Dvojke v utorok 3. novembra o 20:10.

apokalypsa Benito Mussolini v druhej časti dokusérie.

Veľká vojna vypukla 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku. Ako zámienka poslúžil atentát na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajeve.

V prvej svetovej vojne stáli proti sebe štáty Dohody (na začiatku vojny: Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo, časom sa pridali Taliansko, USA, Japonsko) a Ústredné veľmoci (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, pridali sa Osmanská ríša a ďalšie).

dohoda, mier, vojna Vagón pri Compiégne, v ktorom 11. novembra 1918 podpísali mier, ktorý znamenal koniec 1. svetovej vojny.

Po štyroch rokoch ťažkých bojov, ktoré okrem miliónov obetí mali za následok aj viac ako 20 miliónov zranených a takmer osem miliónov nezvestných, 11. novembra 1918 medzi krajinami Dohody a Nemeckom podpísali v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku mier.

Koniec vojny znamenal koniec monarchií, napríklad Rakúsko-Uhorska, Osmanskej ríše, Nemecka i Ruska, naopak vznikli nové štáty ako Československo, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, neskôr Juhoslávia. Hoci vraždenie a utrpenie sa skončilo, konflikty neutíchli a presunuli sa na iné „vojnové" polia.

Komentár k dvojdielnej minisérii načítali známi francúzski herci Mathieu Kassovitz a François Arnaud. Prvú časť s názvom Pomsta vysielame už tento utorok, 3. novembra o 20:10 na Dvojke. Druhú časť s podtitulom Návrat do pekla v rovnakom čas na Dvojke v utorok 10. novembra.

(info: TASR, foto: AP, France Télévisions Distribution)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia