Úvod Novinky Filmy a seriály
V Austrálii dodnes žije potomok dinosaura
V Austrálii dodnes žije potomok dinosaura

V Austrálii dodnes žije potomok dinosaura

 Poďte s Dvojkou na výpravu za zvieratami Austrálie.

Dinosaurus. Tak prezývajú vtáka, ktorý je vysoký približne ako dospelý muž. Kazuár si však toto pomenovanie nevyslúžil svojou nápadnou výškou. Gigantický vták s telom podobným pštrosovi a neprehliadnuteľným modrým krkom, je vyzbrojený šupinatými nohami s dlhými ostrými pazúrmi. Na prehistorického vtákojaštera sa podobá hlavne netradičným výrastkom na hlave.

Nie je to však len výzor, čo kazuára spája s dinosaurami. Vedci pomerne nedávno, v roku 2017, objavili takmer kompletne zachovalú skamenenú kostru dávneho vtákojaštera croythoraptora, ktorý vyzeral ako kombinácia dnešného kazuára a, vďaka zakrpateným predným končatinám, legendárneho tyranosaura Rexa. A práve pre tento posledný chýbajúci kúsok skladačky môžeme povedať, že veda má dostatok dôkazov o príbuznosti kazuára s dinosaurami.

Na stretnutie s kazuárom, dinosaurom našich čias, pozýva svojich divákov televízna Dvojka, ktorá v stredu večer o 20.10 uvedie štvrtú epizódu britského seriálu Sedem svetov, jedna planéta, v ktorej predstaví zvláštne a nádherné zvieratá Austrálie, kontinentu s faunou, akú nemá žiadne iné miesto na Zemi.

Sedem svetov, jedna planéta - to je príbeh svetadielov Zeme, z ktorých každý má svoje samostatné podnebie, svoje unikátne podmienky, povrch, prírodu, vrátane fauny a flóry. Vďaka RTVS ste sa už zoznámili so zvieratami Antarktídy, Ázie a Južnej Ameriky, so seriálom postupne objavíte a preskúmate tvory zo všetkých kontinentov.


Naprieč celým dokumentom znie hudba fenomenálneho oscarového skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera a na tvorbe seriálu sa podieľal aj špičkový a oceňovaný dokumentarista David Attenborough.

Vydajte sa na strhujúcu cestu po siedmich svetoch našej Zeme, spoznajte skutočnú pravú tvár každého kontinentu, jeho zvieracie ríše. Spoznajte unikátne krajiny i prekvapivé príbehy.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia