Úvod Novinky Filmy a seriály
Domov im zničil Islamský štát, pomoc prišla aj zo Slovenska
Domov im zničil Islamský štát, pomoc prišla aj zo Slovenska

Domov im zničil Islamský štát, pomoc prišla aj zo Slovenska

Film Stratený domov vznikol v koprodukcii RTVS.

Potom ako sa začiatkom roka 2014 rozsiahlych území na severe Sýrie a Iraku zmocnila teroristická organizácia Islamský štát, vypukla najväčšia migračná kríza od konca druhej svetovej vojny. Okrem toho, že Islamský štát vyhnal z domovo milióny ľudí, teroristi v jeho mene pripravili o život v takmer 30 krajinách sveta desaťtisíce ľudí.

Základným kameňom spoločnosti je rodina, a film Stratený domov, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS, ukazuje, ako rýchlo je ohrozená, keď vonku zúri vojna.

Film režiséra a scenáristu Juraja Mravca mladšieho sleduje osudy mladých slovenských záchranárov, ktorí sa rozhodli zapojiť do najväčšej bojovej operácie v moderných dejinách - do veľkej bitky o Mosul, hlavné mesto samozvaného kalifátu. Ďalšími hrdinami filmu sú dvaja jezídovia z iracko-sýrskeho pohraničia Sindžár, kde Islamský štát spáchal genocídu. Zatiaľ čo miestni sa zúfalo snažia dostať rodiny do bezpečia, slovenskí záchranári Oliver a Matej svoje rodiny dobrovoľne opúšťajú a riskujú životy pri výkone svojej profesie.

stratený domov

Film je plný kontrastov - na jednej strane záchranári nedokážu pomôcť nevinným deťom, na strane druhej ošetrujú bojovníkov, ktorí ich chcú pripraviť o život. Juraj Mravec film natáčal sám, vďaka čomu sa dostal na miesta, kam by sa žiadny veľký štáb pravdepodobne nikdy nedostal. Film mimoriadne realisticky ukazuje pre nás nepredstaviteľné hrôzy vojny v 21. storočí.

Unikátny dokumentárny film Stratený domov vysielame v premiére v piatok 6. novembra o 23:05 po filme Mustang na Dvojke. Dokument bude dostupný aj v archíve RTVS po dobu dvoch týždňov od odvysielania.

(foto: Filmtopia)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia