Úvod Novinky Filmy a seriály
Slovensko do boja o Oscara posiela film z produkcie RTVS
Slovensko do boja o Oscara posiela film z produkcie RTVS

Slovensko do boja o Oscara posiela film z produkcie RTVS

Snímka Petra Bebjaka rozpráva príbeh dvoch mladých slovenských židov.

Očakávaný film Správa, ktorý vzniká v koprodukcii RTVS, zabojuje o cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film. O nominácii drámy režiséra Petra Bebjaka rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia.

Správa

Správa uspela spomedzi oceňovanej drámy Služobníci, thrilleru Amnestie, komerčne úspešného filmu Sviňa či dokumentu režiséra Pavla Pekarčíka Hluché dni.

"Mám z toho veľkú radosť a som naozaj poctený, že môžeme náš film o jednom z najväčších hrdinstiev druhej svetovej vojny odprezentovať americkej filmovej akadémii. Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba si takúto poctu zaslúžia," komentoval rozhodnutie akademikov Bebjak.

správa

Nominácie 93. ročníka udeľovania Oscarov vyhlásia 15. marca 2021. Ocenenia udelia 25. apríla v hollywoodskom Dolby Theatre v Los Angeles.

Čo Dante nevidel

Film rozpráva príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Tvorcovia snímky sa inšpirovali Wetzlerovou knihou Čo Dante nevidel.

Hlavné postavy hrdinov stvárnia jeden z najobľúbenejších hercov mladej generácie Noel Czuczor a študent herectva Peter Ondrejička. Spolu s nimi sa v snímke objavia filmový, televízny a divadelný herec John Hannah a popri slovenských aj herci z Česka, Poľska aj Nemecka.

správa

"Verili sme tomuto filmu a verili sme tomu, že je dôležité o tejto téme hovoriť. Ale dostať šancu uchádzať sa o najvýznamnejšie filmové ocenenie na svete, je pre každého tvorcu obrovským uznaním. Nesmierne si preto vážime podporu členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Ďakujeme aj všetkým kolegom, ktorí na Správe pracovali. Pretože to, že nám dali svoje hlasy, je vďaka nim," uviedol po získaní nominácie producent filmu Rasťo Šesták.

Snímka sa mala pôvodne objaviť na plátnach kín už v roku 2020, no pre pandémiu koronavírusu jej premiéru posunuli. Titulnú skladbu k filmu naspievala aktuálna držiteľka ceny OTO Sima Martausová.

správa

(info: RTVS, TASR, foto: RTVS)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia