Úvod Novinky Filmy a seriály
Pád režimu by ju zničil, syn tak vytvorí veľkolepú ilúziu
Pád režimu by ju zničil, syn tak vytvorí veľkolepú ilúziu

Pád režimu by ju zničil, syn tak vytvorí veľkolepú ilúziu

Originálne a veľmi humorne sa vo filme Good bye, Lenin! k nedávnej histórii bývalého Východného Nemecka vrátil režisér Wolfgang Becker. Príbeh začína v roku 1989, keď oddaná straníčka Christiane vidí medzi účastníkmi demonštrácie, ktorú práve rozháňa polícia, svojho syna Alexa. V tom momente skolabuje a po infarkte upadne na osem mesiacov do kómy. Premešká tak mimoriadny sled udalostí - pád Berlínskeho múru, zjednotenie Nemecka a minulosťou je aj režim, ktorému verila.

Good Bye Lenin!

Po jej precitnutí je tak všetko inak a toto poznanie by ju mohlo zničiť. Jej syn sa tak na odporúčanie lekárov rozhodne, že ju uchráni pred akýmikoľvek správami o zmenách, ktoré sa udiali. Aby zabránil šoku, z panelákového bytu spraví štúdio, v ktorom rozohrá veľkolepú mystifikáciu. Pani Kernerová pripútaná na domáce lôžko si tak ďalej užíva socializmu vo svojej pravej podobe...

Snímku Good bye, Lenin!, ktorá okrem nominácie na Zlatý glóbus či ocenenie BAFTA získala aj šesť európskych filmových cien či titul najlepší film Európskej únie na udeľovaní ocenení Cézar, vysielame v pondelok 16. novembra o 20:30 na Jednotke.

Hudbu k filmu zložil výborný francúzsky avantgardný hudobník a multiinštrumentalista Yann Tiersen. Pri scéne s Leninovou sochou, ktorá je mimochodom najdrahšou z celého filmu, Tiersen použil melódiu, ktorú môžeme počuť vo filme Amélia z Montmartru (2001), ku ktorému tiež skladal hudbu dnes 50-ročný rodák z Brestu.

berlínsky múrNa archívnej snímke ľudia stoja na Berlínskom múre pred Brandenburskou bránou v centre Berlína z 9. na 10. novembra 1989.

berlínsky múrNa snímke z 12.novembra 1989 muž udiera kladivom do Berlínskeho múru.

(foto: Sony Pictures Classics, AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia