Úvod Novinky Filmy a seriály
Aby prežili, pozmenili jedálniček. Unikátne zábery na Dvojke
Aby prežili, pozmenili jedálniček. Unikátne zábery na Dvojke

Aby prežili, pozmenili jedálniček. Unikátne zábery na Dvojke

Sledujte príbeh kanadských medveďov bielych s RTVS.

Prežije ten, ktorý sa prispôsobí. To je zrejme heslo ľadových medveďov v Hudsonovom zálive v Kanade. Medvede biele potrebujú ľad, aby mohli loviť a zabezpečiť si tak dostatok potravy. S globálnym otepľovaním je však ľadu čoraz menej a obdobia bez ľadu sú čím ďalej, tým dlhšie.


Podvýživa spôsobila to, že od konca 80. rokov minulého storočia klesla do začiatku nového milénia populácia medveďov bielych o viac ako 20 %, váha priemernej samice sa za tento čas znížila o 60 kilogramov a medvede biele zaradili medzi zraniteľné živočíchy.


Dokumentaristom, ktorí spolupracovali na britskom seriáli Sedem svetov, jedna planéta, sa však podarilo v kanadskej divočine nakrútiť výnimočné zábery medveďov bielych z Hudsonovho zálivu, ktorí sa rozhodli bojovať s neustále sa zhoršujúcimi podmienkami po svojom.

medveď biely pláva v zálive počas lovu na veľryby bieluhy žltobiele

Hoci ich tradičnú potravu tvoria predovšetkým tulene a mrože, ktoré lovia na ľadových kryhách, tvorcovia dokumentu zachytili, ako medveď biely loví elegantnú veľrybu bieluhu žltobielu.

skupinka veľrýb bieluh žltobielych pláva v oceáne

Tieto unikátne zábery, ako aj napínavé príbehy ďalších zvierat žijúcich v Severnej Amerike, si budú môcť diváci RTVS pozrieť už v stredu večer o 20:10 na Dvojke v predposlednej epizóde britského dokumentárneho seriálu Sedem svetov, jedna planéta venovanej práve severoamerickým zvieratám.

Čo prináša dokument


Sedem svetov, jedna planéta – to je príbeh svetadielov Zeme, z ktorých každý má svoje samostatné podnebie, svoje unikátne podmienky, povrch, prírodu, vrátane fauny a flóry. Vďaka RTVS ste sa už zoznámili so zvieratami Antarktídy, Ázie, Južnej Ameriky, Austrálie a Európy, so seriálom postupne objavíte a preskúmate tvory zo všetkých kontinentov.

Naprieč celým dokumentom znie hudba fenomenálneho oscarového skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera a na tvorbe seriálu sa podieľal aj špičkový a oceňovaný dokumentarista David Attenborough.

Vydajte sa na strhujúcu cestu po siedmich svetoch našej Zeme, spoznajte skutočnú pravú tvár každého kontinentu, jeho zvieracie ríše. Spoznajte unikátne krajiny i prekvapivé príbehy.

Foto: BBC

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia