Úvod Novinky Filmy a seriály
Veľký Gatsby: 10 zaujímavostí, ktoré sa o filme oplatí vedieť
Veľký Gatsby: 10 zaujímavostí, ktoré sa o filme oplatí vedieť

Veľký Gatsby: 10 zaujímavostí, ktoré sa o filme oplatí vedieť

Snímku s Leonardom DiCapriom a Tobeym Maguireom uvedieme 30. decembra.

Jednotka uvedie v stredu 30.12. filmovú adaptáciu jedného z najznámejších literárnych diel minulého storočia. Film vznikol v roku 2013 austrálskym režisérom Bazom Luhrmannom.

Dej filmu pozoruje príbeh Nicka Carrawaya (Tobey Maguire), ktorý sa vydáva do rušného New Yorku, kde hľadá cestu k dosiahnutiu svojho amerického sna. Usadí sa neďaleko obrovského sídla, v ktorom sa opakovane odohrávajú búrlivé večierky tajomného Jaya Gatsbyho. Nick si neskôr uvedomuje, že sa stane súčasťou niečoho ďaleko väčšieho ako si mohol myslieť.

Čo ste o Veľkom Gatsbym nevedeli?

  • Film Veľký Gatsby vznikol podľa literárnej predlohy, ktorú v roku 1925 napísal americký spisovateľ F. Scott Fitzgerald.
  • Vôbec prvý celovečerný film vznikol v roku 1926, len necelý rok po jeho literárnom spracovaní. Film môžeme zaradiť do Éry nemého filmu a z jeho finálnej verzie sa podarilo zachrániť nie viac ako len 60 sekúnd z celkového materiálu.
  • Od tohto filmu vznikli ďalšie tri celovečerné a jeden televízny filmy nosiace rovnaký názov. Najznámejšia verzia našej generácie, ktorá nám je všetkým známa je práve tá posledná z roku 2013.
  • O réžiu tohto filmu sa postaral skúsený Baz Luhrmann, ktorého filmografiu tvoria snímky ako Austrália (2008) alebo Moulin Rouge (2001).
  • Lonarda DicCapria najviac na úlohe Jaya Gatsbyho zaujalo, to že išlo práve o postavu ktorá dokáže kvôli svojim stanoveným cieľom a túžbam úplne prepracovať ideu samého seba.
  • Rola Gatsbyho a rozprávača Nicka je stvárnená Leonardom DiCapriom a Tobey Macguirom. Herci sú v osobnom živote jedni z najlepších priateľov. Spoločne sme ich mali možnosť vidieť na plátne vo filmoch ako: This Boy´s life (1993) alebo Don´s Plum Bar (2001).
  • Do role Daisy a jej manžela Toma boli pôvodne zvažovaný Amanda Seyfried, Rachel McAdams a Ben Affleck alebo Bradley Cooper. Nakoniec tieto postavy stvárnili Carey Mulligan a Joel Edgerton.
  • Nakrúcanie filmu bolo v Austrálskom meste Sydney. Väčšina filmu sa nakrúcala pred modrým plátnom a prostredie bolo dotvorené v postproduckii prostredníctvom vizuálnych efektov.
  • Hudobná zložka filmu je zasadená do prostredia natoľko, aby dokonale evokovala Jazzovú éru New Yorku 20. rokov. Na filme sa podieľalo množstvo známych interpretov ako: Lana Del Rey, Jay-Z, Beyoncé alebo Jack White.
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia