Úvod Novinky Filmy a seriály
Máte týchto 10 vlastností? Ste ako Anna zo Zeleného domu
Máte týchto 10 vlastností? Ste ako Anna zo Zeleného domu

Máte týchto 10 vlastností? Ste ako Anna zo Zeleného domu

Nové spracovanie Anny zo Zeleného domu uvidíte na Vianoce na Jednotke, dočkáte sa aj premiérovej tretej série!

Aké by to boli Vianoce, keby ste si v televízii nemohli pozrieť klasické príbehy o Anne zo Zeleného domu, ktoré sprevádzajú životom už celé generácie? RTVS vám ich, samozrejme, aj počas týchto sviatkov prinesie, a to hneď v novšom seriálovom šate z roku 2017.


Anna, Diana či Gilbert prídu rovno do vašej obývačky prostredníctvom televíznej Jednotky už na Štedrý deň o 13:00 a budú vás sprevádzať celým sviatočným obdobím. V novom roku sa už 4. januára môžete tešiť aj na premiérovú tretiu sériu.


Kým však čakáte na seriál, zabavte sa s nami tak, že budete hľadať, aké vlastnosti máte spoločné s hlavnou hrdinkou príbehov, ktoré sprevádzali detstvom ešte vašu mamu či starú mamu. Možno vás prekvapí, koľko toho máte spoločného s Annou!


1. Na každom to pekné

Anna Shirleyová mala skvelý dar. Na každom človeku sa snažila vidieť jeho dobré stránky a táto vlastnosť jej mnohokrát pomohla aj v ťažkých situáciách zachovať si životný optimizmus. Nezáležalo na tom, či išlo o navonok chladnú no v skutočnosti veľmi dobrú Marillu alebo o „čudáckeho“ starého mládenca Matthewa, ktorý sa hneď stal jej najväčšou spriaznenou dušou. Anna vedela nájsť pozitívne vlastnosti na každom človeku, a tak aj tisícom čitateliek po celom svete neraz ukázala, aký krásny môže byť svet, keď sa človek trochu posnaží vidieť ho v tých správnych farbách.


2. S fantáziou ďalej zájdeš

Hlavná hrdinka Anny zo Zeleného domu mala neuveriteľne bohatú predstavivosť. Lesná cesta sa v jej predstavách menila na aleju milencov a obyčajný rybník na úžasné trblietavé jazierko. Každý strom mal svoje špeciálne meno a vo fantastickom svete aj svoje špeciálne vlastnosti a príbeh, nad ktorým ostatní ľudia len otvárali ústa, niektorí aj krútili hlavami. Ak ste k nim nepatrili a tiež ste sa občas vypravili do ríše predstavivosti, gratulujeme. Aj vy ste ako Anna. Ale pozor, bujná fantázia sa niekedy nemusí vyplatiť. Presvedčila sa o tom aj hlavná hrdinka, keď si predstavovala, že obyčajný les je strašidelný… Všetko radšej s mierou!


3. Prekvapivo múdra

Napriek tomu, že pri Anne zo Zeleného domu nám vždy napadne, aká bola pohotová vo vymýšľaní nových hier a rozprávok, nemôžeme zabúdať ani na jej mimoriadne akademické schopnosti. Vždy bola najlepšia vo svojom ročníku a podarilo sa jej získať aj prospechové štipendiá. Skrátka, bola nesmierne múdra. Veď koniec-koncov, Anna vyštudovala na vysokej škole v časoch, keď to bolo u ženy skôr výnimkou ako pravidlom, navyše bola prvá v celej dedine, ktorej sa to podarilo. Mnohí ju za to odsudzovali, ale ona si z toho nič nerobila. Neustále ju hnala túžba za vzdelaním a novými obzormi, ktoré sa črtali v jej budúcnosti.


4. Magnet na omyly a trápne situácie

Napriek tomu, že Anna bola extrémne múdra, a možno práve vďaka tomu, často zabudla na realitu a dostala sa do nezávideniahodných situácií. Či už je reč o tom, ako si omylom zafarbila nos načerveno pri návšteve slávnej spisovateľky v domnení, že si ho natiera tinktúrou proti pehám, alebo primiešala do nádhernej poschodovej torty liek, ktorý chutil odporne, lebo bol len na vonkajšie použitie a tobôž nie do pečenia, Anna rozhodne netrpela nedostatkom hlúpych ponižujúcich momentov, ktoré akoby jej pojašená a zasnená povaha priam priťahovala.


5. Večne nespokojná so sebou

Pehy na nose určite neboli tou jedinou vecou, ktorá Anne prekážala na jej výzore. Strávila veľkú časť svojho detstva práve fantazírovaním o tom, ako by mohla vyzerať radšej. Svoje ryšavé vlasy chcela vymeniť za havranie čierne a túžila po nezvyčajných očiach fialovej farby. Stále sa sťažovala na to, aká je chudá a podľa vlastných slov škaredá. V predstavách dokonca zašla až tak ďaleko, že si primyslela aj nové meno, ktoré sa jej páčilo oveľa viac, ako jej vlastné. Možno aj vy by ste radšej vyzerali úplne inak, ako v skutočnosti… No nesmiete zabúdať, že občas sa na seba musíte pozrieť aj Gilbertovými očami.


6. A keď už je reč o Gilbertovi…

Gilbert je samostatná téma. Veď máloktoré dvojice v knihách či seriáloch sú také ikonické ako Anna a Gilbert so svojou neuveriteľnou dynamikou. Ich vzťah nám už desiatky rokov ukazuje, že od nenávisti sa dá celkom ľahko prejsť k priateľstvu a od priateľstva k veľkej láske na celý život. A pritom sa to všetko začalo obyčajnou hádkou s najobľúbenejším chlapcom v celej škole. Možno ste aj vy našli v živote svojho pomyselného Gilberta. Ak je to tak, výborne! Patríte medzi šťastných ľudí a na Annu sa podobáte čím ďalej, tým viac.


7. Žiadna núdza o skvelých ľudí

A ak to nie je práve ten „váš Gilbert“, vždy sa po vašom boku nájde niekto, s kým sa môžete deliť o vaše neuveriteľné zážitky. Ako napríklad Annina najlepšia kamarátka z detstva Diana, priatelia z malej kanadskej dediny Avonlea, svojský a trochu nevrlý sused, spolužiačky a spolubývajúce z vysokej školy či neodmysliteľná pestúnka Marilla, ktorá vždy vedela, ako skrotiť Anninu bujnú fantáziu a správne ju nasmerovať bez toho, aby ranila jej jemné city. Skrátka, aj keď práve nie ste s ľuďmi, nikdy to nie je úplná osamelosť.


8. Narodená pod šťastnou hviezdou

Múdrosť, dobrota, bohatý vnútorný svet, fantázia obrovských rozmerov a absolútne skvelé vzťahy s druhými ľuďmi. Mohlo by sa preto zdať, že ste tým skutočným dieťaťom šťasteny, rovnako ako Anna. Veď už celá idea príbehov je postavená na šťastnom omyle, ktorého sa dopustili súrodenci Marilla a Matthew, keď si chceli adoptovať chlapca, ktorý by im pomáhal okolo domu a zrazu zistia, že zo sirotinca im poslali jedenásťročné dievča…


9. Rozhovory samej so sebou

Ak máte pocit, že Annin život bol jedna veľká rozprávka, o ktorej bežní smrteľníci môžu iba snívať, zamyslite sa nad tým znova. Pred tým, ako sa siroty ujali súrodenci Marilla a Matthew, nemala na svete absolútne nikoho. Možno si spomeniete, ako na začiatku príbehu rozprávala o svojom detstve, ktoré bolo plné osamelosti a túžby po niečom takom bežnom, ako bola jedna dobrá priateľka. Anna sa dokonca priznala, že niekedy sa zvykla zhovárať so svojím odrazom na príborníku a predstavovala si, že odraz je v skutočnosti vytúžená kamarátka. Váš osud ani pohnútky možno nemusia byť také tragické, ako tie jej, no tiež môžete niekedy mať pocit, že človek, ktorý vám rozumie najlepšie, je vo vašom tele. Vtedy je dôležité spomenúť si, že aj Anna „narodená pod šťastnou hviezdou“ mala svoje chvíľky úzkosti.


10. Každé Vianoce sú malý zázrak

Jedny z najlepších častí príbehu o Anne boli vždy tie vianočné. Možno si pamätáte, ako malá sirota dostala na Vianoce svoje prvé módne šaty, v ktorých potom vystupovala na koncerte a všetci ju obdivovali a všetko bolo krásne a dokonalé a podčiarknuté atmosférou pokoja a pohody. Presne tak, ako by to na Vianoce malo byť, Anna mala skrátka talent vytvoriť očarujúcu sviatočnú atmosféru v kruhu svojich najbližších. A práve teraz máte tú možnosť aj vy. Čo poviete, necháte sa nahovoriť?

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia