Úvod Novinky Filmy a seriály
Pulp Fiction: 10 faktov, ktoré sa oplatí vedieť o kultovom filme
Pulp Fiction: 10 faktov, ktoré sa oplatí vedieť o kultovom filme

Pulp Fiction: 10 faktov, ktoré sa oplatí vedieť o kultovom filme

Najznámejšia tarantinovka v piatok večer na Jednotke.

Už tento piatok o 22:40 odvysiela Jednotka americkú čiernu krimi-komédiu Pulp Fiction: Historky z podsvetia. Táto kultová snímka bola nakrútená v roku 1994 dnes už žijúcou legendou vo filmovom priemysle Quentinom Tarantinom.

Film sleduje životy plné násilia, špiny, nečakaných zvratov ale aj vykúpenia v štyroch rozličných príbehoch, ktoré sa do istej miery prelínajú.

Príbeh sleduje absurdné osudy sympatických mafiánskych zabijakov v podaní Johna Travoltu a Samuel L. Jacksona, ďalej problematickú ženu Miu (Uma Thurman), starnúceho boxera Butcha (Bruce Willis) a zamilovaný pár barových lúpežníkov (Tim Roth a Amanda Plummer).

Pulp fiction, film 3.png

Čo ste o filme Pulp Fiction nevedeli?

· Film Pulp Fiction bol v skutočnosti ešte len druhým celovečerným počinom dnes vysoko uznávaného tvorcu Quentina Tarantina. Jeho prvým filmom bola snímka Gauneri (1992), ktorá si získala veľkú kritickú a hlavne aj divácku obľubu.

· Knoxville, Tenessee, mesto v ktorom sa Butchov pradedo dostal k zlatým hodinkám je v skutočnosti rodné mesto režiséra, Quentina Tarantina.

· Zabijak Vincent Vega (John Travolta) je jedinou postavou, ktorá sa nachádza v každej zo štyroch príbehových liniek.

· Otvárajúci rozhovor medzi Julesom (Samuel L. Jackson) a Vincentom (John Travolta) v úvode filmu, bol zaradený do zoznamu 100 najlepších filmových dialógov.

· Ikonické tanečné pohyby Mii a Vincenta v motoreste boli inšpirované známym talianskym filmom 8½ od Federica Felliniho.

· Vincentove červené Chavelle Malibu 1964 bolo v skutočnosti auto režiséra Quentina Tarantina. Toto auto mu bolo počas produkcie filmu ukradnuté a jeho súčiastky boli vypátrané až o 19 rokov neskôr.

· Obsah pracovného kufríka patriaci mafiánskemu bossovi Marsellusovi je dodnes veľkou neznámou. Podľa mnohých teórií sa je možné, že v kufríku sa nachádza Marsellusova duša, ktorú mu ukradol samotný diabol. Táto skutočnosť môže byť podložená bandážov na bossovej hlave alebo kódom na samotnom kufríku, číslami 666 (číslo šelmy).

· Do role drogového dílera Lancea bol pôvodne zvažovaný spevák kapely Nirvana Kurt Cobain, ktorý bol veľkým fanúšikom Tarantinového predošlého počinu Gauneri (1992). Do tejto role bol nakoniec obsadený Eric Stoltz.

· Rozpočet filmu presahoval sumu 8 miliónov amerických dolárov, z toho viac ako polovica pokrývali honoráre hercom. Sumu celkového rozpočtu dokázal film pokryť v priebehu otváracieho víkendu v USA.

· Film získal 7 nominácii prestížneho ocenenia Akadémie, z ktorej si ocenenie odniesol práve režisér Quentin Tarantino za najlepší originálny scenár. Film je do dnešnej doby podľa viacerých portálov zaradený do rebríčku top 10 najlepších filmov.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia