Úvod Novinky Filmy a seriály
Jánošík – Pravdivá história: 10 zaujímavostí o filme
Jánošík – Pravdivá história: 10 zaujímavostí o filme

Jánošík – Pravdivá história: 10 zaujímavostí o filme

 Nedeľný večer ponúkne príbeh o Jánošíkovi.

 Už túto nedeľu 17.1. o 21:15 odvysiela Jednotka historický film Slovensko-Poľskej produkcie Jánošík - Pravdivá história. Táto snímka o najznámejšom slovenskom zbojníkovi vznikla v roku 2009 a bola nakrútená jednou z najuznávanejších režisérok v Európe, Agnieszkou Holland a jej dcérou Kasiou Adamik. Jánošík 3.png

Filmový príbeh Juraja Jánošíka zobrazuje zoznámenie s prenasledovaným kapitánom zbojníkov Tomášom Uhorčíkom (Ivan Martinka), ktorý presvedčí Jura (Václav Jiráček), aby sa pridal k jeho zbojníckej družine, v ktorej si rýchlo získava sympatie zvyšných členov a okolia. Medzitým ako sa Jánošík naďalej oboznamuje so zbojníckym životom sa Uhorčík zamiluje, rozhodne sa oženiť a zmeniť svoj život. Vedenie pripadá obľúbenému hrdinovi, o ktorom sa začínajú šíriť legendy ako bohatým berie a chudobným dáva. Janošík 2.png

Čo ste o filme vôbec netušili?

· Jedná sa už o piate filmové spracovanie o Jánošíkovi. Vôbec prvá snímka vznikla v roku 1921 a je považovaná za strojcu vzniku slovenskej kinematografie.

· Autorka Eva Borušovičová pripravovala scenár sedem rokov.

· Filmografia skúsenej režisérky Agnieszky Holland tvoria tituly ako: Úplné zatmenie (1995) v hlavnej úlohe s Leonardom Dicapriom, Hoříci keř (2013), seriál The Wire (2002) alebo House of cards (2013).

· V roku 2002, kedy projekt odštartoval svoju výrobu s rozpočtom 150 miliónov korún, išlo o doposiaľ o najdrahší slovenský film.

· Šesť rokov od prvej klapky po dokončenie robí túto snímku najdlhšie nakrúcaným slovenským filmom.

· Počas dlhej šesťročnej prestávke vo výrobe sa ani jeden z hercov fyzicky nezmenil, výrazne nezostarol alebo nepribral.

· Nakrúcanie prebiehalo na slovenskej a poľskej strane Tatier, v Terchovej, na Pieninách, v Podhalí a tiež na Spiši.

· Vo filme sa objavilo dokopy viac ako 100 hercov, niekoľko tisíc komparzistov a 60 jazdcov.

· Hudbu k filmu zložil poľský skladateľ Antoni Lazarkiewicz, ktorý sa podieľal na projektoch ako Hoříci keř (2013), Mesto 44 (2014) alebo V temnote (2011).

· Obsadenie len 24-ročného českého herca Václava Jiráčka bolo veľmi netradičné. Je vôbec najmladším filmovým predstaviteľom Juraja Jánošíka, ale s výškou 1,75 m zároveň aj „najnižším". Výška jeho predchodcov Frantíška Kuchtu alebo Paľa Bielika presahovala takmer dva metre.

Foto: Bioscop

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia