Úvod Novinky Filmy a seriály
Mŕtvy muž prichádza na Jednotku
Mŕtvy muž prichádza na Jednotku

Mŕtvy muž prichádza na Jednotku

Oscarová dráma, ktorá podporila zrušenie trestu smrti.

Už tento piatok o 22:35 hod. uvedie Jednotka psychologickú drámu americkej produckie, Mŕtvy muž prichádza. Film vznikol na základe knižnej predlohy a bol nakrútený v roku 1995 uznávaným hercom Timom Robbisom, ktorý hral vo filmoch ako Vykúpenie z väznice Shawshank alebo Mystická rieka. Hlavné úlohy vo filme zastrešujú dokonalá Susan Sarandon a Sean Penn.

Mŕtvy muž 2.png

Príbeh tejto snímky nás oboznamuje s postavou sestry Helen, ktorá pracuje ako sociálna pracovníčka v černošskej štvrti v New Orleans. Vo väzení sa stretáva s bezcitným vrahom Matthewom Poncelete, ktorého o pár týždňov čaká poprava. Jej vnútorná potreba pomáhať ľuďom v núdzi sa nezaprie ani v prípade kriminálnika Mathewa a snaží sa mu zabezpečiť aspoň zmiernenie trestu. Počas filmu sledujeme postupné vytváranie akéhosi vzťahu medzi postavami, ktoré musia bojovať so vzájomnými pochybami a vinou.

Čo ste o filme vôbec netušili

· Film bol nakrútený podľa knižnej predlohy Helen Prejeanovej, ktorú napísala na základe jej rozhovorov s väzňami.

· Po tom, ako sa Helen dozvedela, že jej postavu stvárni Susan ostala veľmi nadšená. Bola veľkou fanúšičkou jej známeho filmu Thelma & Louise.

· Režisér Tim Robbins okamžite ponúkol rolu Mathewa hercovi Seanovi Pennovi. Podľa neho by to nikto nezvládol lepšie.

· Tim Robbins a herečka Susan Sarandonová tvorili v tej dobe pár. Okrem toho neváhal zapojiť do filmového procesu aj zvyšok svojej rodiny.

· Je to jeden z viacerých filmov, kde detskú postavu Susan Sarandonovej stvárnila jej dcéra Eva Amurri Martino.

· Názov filmu, Mŕtvy muž prichádza bol v skutočnosti slangový pojem dozorcov, keď prevážali väzňov na popravu.

· V scéne so sviečkami sa objaví v zábere skutočná sestra Helen Prejeanová, autorka knihy, na základe ktorej vznikol scenár k filmu.

· V postprodukčnej fáze sa režisér rozhodol požiadať Erica Claptona a Stevea Earla k zloženiu piesní k filmu. Spolu s dopisom zaslal aj časť filmového pásu.

· Film obdržal štyri nominácie na prestížne ocenenie Akadémie. Jediný kto si odniesol pozlatenú sošku bola Susan Sarandonová za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

· Jednalo sa o vôbec prvé nominácie na cenu Akadémie pre Tima Robbinsa a Seana Penna. O osem rokov neskôr si obaja odniesli ocenenia za najlepšie herecké výkony vo filme Tajomná rieka (2003).

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia