Úvod Novinky Filmy a seriály
Slovenský film Mlčanie zabodoval na festivale v Los Angeles
Slovenský film Mlčanie zabodoval na festivale v Los Angeles

Slovenský film Mlčanie zabodoval na festivale v Los Angeles

Snímka o Vladimírovi Strmeňovi, ktorého stvárnil Michal Kubovčík, získal až tri ceny. Už v máji na obrazovkách RTVS.

Mlčanie. Tak sa volá nový film inšpirovaný príbehom 92-ročného Vladimíra Strmeňa, ktorý bojoval v Slovenskom národnom povstaní už ako 17-ročný. Spomienky a silné príbehy sa podarilo zmestiť do 23 minút režisérovi Jurajovi Štepkovi. Film zaujal aj za oceánom. Na festivale Independent Shorts Awards v Los Angeles získal tri hlavné ceny.

Vo filme Mlčanie si zahrali mnohé známe tváre - Michal Kubovčík, Dominika Morávková, Ľuboš Kostelný, Peter Oszlík, ale aj Veronika Cifrová-Ostrihoňová, Matej Sajfa Cifra a Emma Drobná. Vo filme, ktorý sa na obrazovkách RTVS objaví v máji, uvidia diváci mimoriadne vzácne archívne snímky z archívov SFÚ či Múzea SNP.

Tvorcovia Mlčania sa zámerne vyhýbali dronovým záberom a tiež postprodukčnému modelovaniu, ktoré v danej dobe nebolo možné. Snímka odráža atmosféru 40. rokov, dej sa odohráva v období vypuknutia SNP. Hlavného hrdinu však ani raz vo filme neuvidíte vystreliť. Najsilnejšou zbraňou Vladimíra Strmeňa je harmonika. Partizánske piesne na nej hráva dodnes.

Viac o filme Mlčanie sa dozviete v reportáži televíznej Reginy.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia