Úvod Novinky Filmy a seriály
Fenomén Winnetou: Známe príbehy pokrvných bratov na Jednotke
Fenomén Winnetou: Známe príbehy pokrvných bratov na Jednotke

Fenomén Winnetou: Známe príbehy pokrvných bratov na Jednotke

Nenechajte si ujsť druhu polovicu Júla v znamení obľúbených westernov.

Počas druhej polovice Júla si pre vás Jednotka prichystala poriadnu nádielku obľúbenej série westernového žánru. Dnes už kultové filmy rozprávajúce dobrodružstva o pokrvných bratov pozná úplne každý a určite sa nájdu takí, ktorí sú na pôvodných filmoch o statočnom Winnetuovi skutočne odchovaní.

Vznik

Obľúbené filmy vznikli na základoch literárnych predlôh nemeckého spisovateľa Karla Maya, ktorého tvorba sa vyznačovala najmä vysoko kvalitným rozprávačským umením a bohatou fantáziou autora. Často vo svojich príbehoch vytváral túžby po veľkých činoch a tiež sa nebál vyjadrovať svoj postoj zastávania sa utláčaných etník.

Postava Winnetua a Old Shatterhanda, ktorých stvárnili Pierre Brice a Lex Barker sa stali obľúbenými v očiach divákov. Po nakrútení filmu Poklad na striebornom jazere v roku 1962 a po následnom úspechu sa značka rozrástla viacerými filmami, ktoré obohacovali svetovú kinematografiu v priebehu celých šesťdesiatych rokov.

Každú sobotu o 20:30 hod. na Jednotke

· Winnetou I. - 17.07.

· Winnetou II.: Červený gentleman - 24.07.

· Winnetou III.: Posledný výstrel - 31.07.

Winnetou I.

Cez súkromné územie kmeňa Apačov má viesť železničná dráha, z okolia sa pomaly začínajú ozývať hlasy stavebných dolníkov a výbuchov dynamitových náloží. Dobrodruh Santer chce porušiť zmluvu s kmeňom a získať peniaze a neváha sa spojiť s aj ich nepriateľmi z kmeňa Kiowa. Jeho nenásytné plány však skríži inžinier, prezývaný Old Shatterhand.

Winnetou 2.png

Čo ste o obľúbenej sérii vôbec netušili

· Spisovateľ Karl May napísal román "Vinnetou" vo väzení, kde bol za krádeže. Vedomosti o indiánoch čerpal z väzenskej knižnice.

· Tvorcovia si najali literárneho kritika a znalca Mayoviek, aby si prečítal scenár a posúdil jeho zhodu s knižnou predlohou.

· Počas nakrúcania úvodnej scény, keď vybuchne voz so strelným prachom sa zranilo až 15 ľudi.

· Jeden z produkčných asistentov mal za úlohu na ostrove Krka hľadať rekvizity, ale štáb na neho zabudol. Po dvoch dňoch ho našli na ostrove úplne spáleného a bez jedla.

· Nakrúcanie slávnej scény, uzatváranie pokrvného bratstva pripadalo obom protagonistom smiešne. Vždy, keď sa na seba pozreli a nazvali sa bratom, tak sa dali do smiechu.

· Herec Pierre Brice pristupoval k svojmu obsadeniu spočiatku dosť váhavo, vôbec nepoznal dielo Karla Maya, nevedel jazdiť na koni a zdalo sa mu, že jeho postava má v scenári málo replík.

· Dĺžka filmového pásu bola 2 775 metrov.

· Návštevnosť filmu bola 12 496 641 divákov. Jedná sa o druhý najnavštevovanejší film v československých kinách.

· Premiéra filmu prebehla v mnichovskom Mathäser-Filmpalaste 11.12.1963, zúčastnili sa jej všetky hviezdy.

· Snímka sa môže pýšiť viacerými oceneniami ako Predikát Wertvoll, Zlaté plátno za viac ako tri milióny návštevníkov v priebehu 12 mesiacov a cenu Bambi za finančne najúspešnejší film roku 1964.

Foto: Jadran Film

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia