Úvod Novinky Filmy a seriály
Drsný príbeh ženy, ktorá zavraždila muža a porodila vo väzení
Drsný príbeh ženy, ktorá zavraždila muža a porodila vo väzení

Drsný príbeh ženy, ktorá zavraždila muža a porodila vo väzení

Film Cenzorka z koprodukcie RTVS sa už na jeseň objaví aj v slovenských kinách.

Slovenskí diváci sa môžu tešiť na film, ktorý vznikol po tom, čo jeho režisér Peter Kerekes strávil šesť rokov návštevami a nakrúcaním v ženskej väznici na Ukrajine. Snímka s názvom Cenzorka príde do slovenských kínna jeseň tohto roka.

Svetovú premiéru bude mať na filmovom festivale v Benátkach, ktorého 78. ročník sa bude konať od 1. do 11. septembra. Cenzorku premietnu v súťažnej sekcii Orizzonti, do poroty sa ako predsedníčka posadí uznávaná bosnianska režisérka Jasmina Žbanić, ktorá má na konte oscarovú nomináciu.

Byť matkou vo väzení...

Film z koprodukcie RTVS sa začína pôrodom ženy, ktorá si odpykáva trest za vraždu manžela. Lesja prišla do ženskej väznice už v požehnanom stave. Stáva sa súčasťou sveta zloženého iba zo žien - manželiek, vdov, dcér, sestier, tehotných žien, ale aj matiek s deťmi - všetko väzenkýň.

Hlavná hrdinka si postupne zvyká na nový režim a pravidlá nekompromisného väzenského života, zisťuje, že mnohé jej spoluväzenkyne majú podobný osud ako ona. Okrem toho musí pre svoje dieťa nájsť do troch rokov náhradný domov. Inak jej ho odoberú a umiestnia do ústavnej starostlivosti...

Autentická spoveď žien

Takmer všetky protagonistky hrajú seba samé. Film nie je dokumentom, režisér si však veľmi praje, aby sa jeho snímka stala kolektívnou autentickou spoveďou odsúdených matiek. Cenzorka ukazuje mnohé drsné, ale aj radostné momenty matiek vo väzení. Chvíle samoty, keď im vezmú deti, ale aj dojedanie narodeninovej torty.

Snímka už počas realizácie získala ocenenia Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2017 a o rok neskôr zvíťazila ako Najlepší projekt na MFF Odesa. Film vznikol v koprodukcii Slovenska, Česka a Ukrajiny. Scenár spoločne s Kerekesom písal Ivan Ostrochovský, za kamerou stál Martin Kollár.

Zdroj úvodnej foto: Instagram.com/cinemainua_

Zdroj: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia