Úvod Novinky Filmy a seriály
Fenomén Večerníček: Krátka rozprávka s dojímavými príbehmi
Fenomén Večerníček: Krátka rozprávka s dojímavými príbehmi

Fenomén Večerníček: Krátka rozprávka s dojímavými príbehmi

Verili by ste, že obľúbený Večerníček je tu s nami už viac ako päťdesiat rokov?

Večerníček môžeme špecifikovať ako desaťminútový televízny program s jedinečným rozprávkovým príbehom určeným pre deti tesne pred spaním. Reláciu neustále dopĺňa úvodná zvučka a viaceré rozprávky zábavného a poučného charakteru.

Pôvodným predchodcom Večerníčka bola krátka relácia pre deti s názvom Strieborné zrkadlo. O dva roky neskôr v roku 1965 vznikol Večerníček v takom duchu, ako ho poznáme dnes. Spočiatku bola obľúbená relácia vysielaná Československou televíziou a neskôr aj RTVS.

Vôbec prvým zakladajúcim výtvarníkom Večerníčka bol dramaturg Milan Nápravník, vďaka ktorému vzniklo tisíce dielov rozprávok, ktoré pravidelne sledovalo množstvo detí na dobrú noc.

Najznámejšie večerníčky

Medzi najznámejšie rozprávky patrí rozhodne Puf a Muf, Slimák Maťo a škriatok Klinček, Jurošík, Pásli ovce valasi, Hlavičkové rozprávky, Pa a Pi, Čin-čin, Bob a Bobek, Macko Uško, Pat a Mat a v neposlednom rade dvojicu s magickým slúchadlom Macha a Šebestovú.

Vecernicek 2.png

Pa a Pi

Rozprávku určenú pre najmladších tvorí kombinácia animovaných a hraných sekvencií. Príbeh sleduje príhody mimozemských zvieratiek, mačičky Pa a kocúrika Pi, ktoré svojou hravou formou približujú svojim detským divákom tajomstvá okolitého sveta.

Čo ste o Večerníčku netušili

  • Jedná sa o najdlhšie vysielanú detskú reláciu na území Československa. V roku 2015 ubehlo 50 rokov od vzniku relácie.
  • Vo viacerých večerníčkoch sa objavuje množstvo referencií na ostatné známe rozprávky zo série.
  • V roku 2011 bol Večerníček a jeho motívy použité ako šablóna na hlavnej stránke Googlu.
  • Animovaná zvučka chlapca v papierovej čapici je najdlhšie vysielanou zvučkou v Českej republike. Deduško Večerníček je zase u nás, ten sa prvýkrát objavil v roku 1977.
  • Deduško si získal takú obľubu, že vedenie vyrobilo 28-dielny seriál o živote deduška, ktorá má názov V chalúpke a za chalúpkou.

Večerníček vysielame každý deň o 18:40 hod na Trojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia